Σε διυπουργική σύσκεψη λίγο μετά τις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία», σε ηλικία 82 ετών.
Στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, όπως ο τόπος της ταφής, εάν η κηδεία θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για τον τόπο ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι το Τατόι, όπου και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι. Σημειώνεται ότι εκεί ετάφη το 1981 και η μητέρα του, η Φρειδερίκη, και μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη για την βασιλεία, επτά μόλις χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έληξε το καθεστώς της στην Ελλάδα.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για το τελετουργικό, το οποίο θα ακολουθηθεί για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δηλαδή εάν θα τελικά η κηδεία θα πραγματοποιηθεί με δημόσια δαπάνη και εάν θα του αποδοθεί κάποια τιμή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, κατώτερης βαθμίδας και όχι αρχηγού κράτους
Το ζήτημα του ιερού ναού δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά την οικογένεια Γλύξμπουργκ, η οποία φαίνεται να έχει επιλέξει την Μητρόπολη.
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με την ιθαγένεια του Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Ο Κωνσταντίνος έφερε Δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της οριστικής μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». Δεν του απεδόθη, όμως, ιθαγένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν είναι απαγορευτικό για να δικαιούται να ταφεί δημοσία δαπάνη επί της αρχής, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κλίνει σε αυτή την επιλογή.