Τελετή έναρξης «FIRST Global Challenge 2024» – Δ. Παπαστεργίου: «Τα μάρμαρα του Παναθηναϊκού Σταδίου μπορούν να συγκριθούν με την βούλησή σας να αλλάξετε τον κόσμο»


Για ένα «μωσαϊκό σημαιών, φορεμάτων, γλωσσών, θρησκειών, χαμόγελων» έκανε λόγο στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του διαγωνισμού μαθητικής ρομποτικής FIRST Global 2024, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 7 το απόγευμα απόψε, με πρωτοβουλία του υπουργείου.


Ο κ. Παπαστεργίου, απευθυνόμενος στις αποστολές των χωρών, τόνισε ότι «αυτά τα μάρμαρα από το Παναθηναϊκό Στάδιο μπορούν να συγκριθούν μόνο με την βούλησή σας να αλλάξετε τον κόσμο, να δημιουργήσετε έναν πιο ενωμένο και πιο ειρηνικό κόσμο. Απόψε θα είναι μια πολύ ωραία νύχτα» είπε και έδωσε τον λόγο στον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος μίλησε για την ομάδα «στην οποία ανήκω με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, την ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθώντας να κάνουμε καθημερινά την Ελλάδα όσο πιο ψηφιακή γίνεται.

Είμαστε υπερήφανοι για την αρχαία Ελλάδα και το αρχαίο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και το λίκνο της επιστήμης, των μαθηματικών, των λαμπρότερων μυαλών, αλλά και των επιστημόνων Stem. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά του Ολυμπιακού πνεύματος, που σημαίνει ειρήνη, φιλία, κατανόηση, συνεργασία, ομαδική δουλειά. Το ταλέντο κερδίζει αγώνες αλλά η ομαδική δουλειά κερδίζει πρωταθλήματα».

Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στην έμπνευση του ιδρυτή του First Global, Dean Kamen ο οποίος «πάτησε» στα θεωρήματα του Αρχιμήδη για να δημιουργήσει το λογότυπο του παγκόσμιου διαγωνισμού: «Είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν, αλλά θέλουμε να μιλήσουμε και για το μέλλον» είπε ο κ. Κυρανάκης και αναφέρθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. «Δέκα χρόνια μετά, είμαστε πολύ περήφανοι – εγώ και ο υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου – που ανήκουμε σε μια ομάδα η οποία έχει επιτύχει μια επάνοδο στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Περισσότεροι από 500. 000 άνθρωποι έχουν βρει μια θέση εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια επάνοδο στην καθαρή ενέργεια, περισσότερο από το μισό της ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), επάνοδο για την παιδεία με συμφωνίες με διεθνή πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα και με έναν εντυπωσιακό αριθμό ομάδων φοιτητών που ανταγωνίζεται στον διαγωνισμό ρομποτικής. Μια επάνοδο στο ψηφιακό κομμάτι, καθώς πάνω από 2 δισ. συναλλαγές ετησίως διενεργούνται ψηφιακά». Ο κ. Κυρανάκης μίλησε για το έργο και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου που έφερε την τεχνητή νοημοσύνη στον δημόσιο τομέα. «Όλα αυτά τα επιτεύγματα» είπε, «σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην καινοτομία, στα ταλέντα».


Ο υφυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους μαθητές που ταξίδεψαν από όλα τα σημεία του κόσμου στην άλλη άκρη του πλανήτη, «ώστε να κυματίζετε τις όμορφες σημαίες σας με περηφάνια», ανέφερε πως από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στον Πειραιά, θα συγκεντρωθούν πάνω από 3.000 μαθητές από 193 χώρες, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε μια πρόκληση με θέμα “Τροφοδοτώντας το Μέλλον”.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής του First Global 2024, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι «η ειρήνη, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η καινοτομία, μπορούν να καταστήσουν τον κόσμο ένα καλύτερο, πιο λαμπρό μέρος». Υπογράμμισε μάλιστα, την μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης, της συνεργασίας για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων. Όσον αφορά στην απόφαση της επιλογής της Ελλάδας, ο Kamen αποκάλυψε την αγάπη του και την επιρροή που είχαν στον ίδιο, οι θεωρίες του αρχαίου Έλληνα, μαθηματικού, Αρχιμήδη. «Προετοιμαζόμουν πριν από 35 χρόνια να έρθω εδώ, στο ‘σπίτι’ του Αρχιμήδη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. «Η τεχνολογία μπορεί να λύσει προβλήματα, όχι όμως μέσω πολέμων» κατέληξε.

Νιάτα, ζωντάνια και θέαμα στην τελετή έναρξης

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε ένα κλίμα γεμάτο ζωντάνια, κέφι και παρουσία θεατών όλων των ηλικιών από ολόκληρο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του FIRST Global Challenge 2024. Η τελετή άρχισε με την Παρέλαση των Εθνών του FIRST Global με τους σημαιοφόρους να κρατούν και να κυματίζουν την εθνική τους σημαία γεμάτοι ενθουσιασμό και χαμόγελα. Μάλιστα, αρκετές από τις ομάδες των διάφορων χωρών, επέλεξαν να παρελάσουν φορώντας την παραδοσιακή τους ενδυμασία. Πρώτη χώρα που άνοιξε την αυλαία της μεγάλης διοργάνωσης ήταν το Αφγανιστάν, ενώ την παρέλαση έκλεισε η ομάδα της ελληνικής αποστολής, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές που υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο. Η ξεχωριστή βραδιά προσέφερε θέαμα, καθώς παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση που πρόβαλλε τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ εντυπωσιακά ήταν και τα μουσικοχορευτικά δρώμενα με την συμμετοχή παιδιών που μετέδωσαν το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ των λαών, μετέφεραν το μήνυμα ότι το αύριο ανήκει στα νέα παιδιά, το μέλλον βρίσκεται στα χέρια και στο… μυαλό της επόμενης γενιάς Stem. Ακολούθησε μια ειδική παράσταση αλλά και ένα εξαιρετικό μουσικό σόου από του παγκοσμίου φήμης συγκρότημα, Black Eyed Peas.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *