Συνεχίζεται για 3η μέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Μαζεύουν υπογραφές για αναβολή των εκλογών – Στ. Κασσελάκης: «Η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ»

Την ώρα που για τρίτη μέρα διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναταραχές στο εσωτερικό του κόμματος παραμένουν, με το ερώτημα για νέα εκλογή αρχηγού και το ποιος θα σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη να πλανάται στον αέρα.


Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο κλειστό του Tae Kwon Do και μιλώντας με συνέδρους που του ζητούσαν να μην πάει σε εκλογές, είπε: «Όχι παιδιά, η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να αντιτίθεται στο στήσιμο νέων καλπών, ενώ ο κ. Κασσελάκης φέρεται να λέει «όχι» σε αυτό και ζητάει «καθαρές λύσεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο συνέδριο μαζεύονται υπογραφές για να μην γίνουν εκλογές για πρόεδρο. Μάλιστα, μπαίνοντας στον χώρο του συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ερώτηση αν θα υπογράψει και αυτός, φέρεται να απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι, θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στην ομιλία του ότι «δεν είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και εάν θα βρεθεί αντίπαλος θα γίνει ξανά εκλογή αρχηγού από την βάση», απαντώντας και στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο. Ωστόσο, και μετά τις ζυμώσεις της χθεσινής ημέρας που έφεραν την Όλγα Γεροβασίλη ως πιθανή αντίπαλο του κ. Κασσελάκη, στο Συνέδριο τείνει να σχηματοποιηθεί μία πρόταση από κάποια στελέχη σύμφωνα με την οποία η εκλογή αρχηγού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τις ευρωεκλογές.


«Καθαρή λύση» διαμηνύουν πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη

Στην πρόταση αυτή πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.


Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Εν τω μεταξύ η σημερινή διαδικασία συνεχίζεται με τοποθετήσεις συνέδρων.

Κυριακή Μάλαμα: Τέρμα πια στην εσωστρέφεια και την πολιτική υπονόμευση

Σκληρή κριτική σε όσους συντηρούν την εσωστρέφεια και σε όσους αμφισβητούν την εκλογή αρχηγού άσκησε η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Στο Συνέδριο που είναι κρίσιμο θα αναμετρηθούμε με τον ίσκιο μας, θα πρέπει να βγούμε στην παραγωγή πολιτικής πρότασης, να τελειώνουμε με τον αρχηγισμό που κρύβουμε μέσα μας και να μιλήσουμε με τους πολίτες. Χθες το Συνέδριο ήταν γεμάτο με άδειες καρέκλες. Κουράστηκαν τα μέλη με τους ανταγωνισμούς για την επιρροή στα όργανα, κουράστηκαν να φτιάχνουν κόμματα και κομματάκια. Εκλέξαμε πρόεδρο στην βάση του καταστατικού που εμείς ψηφίσαμε. Οι παλιοί σύντροφοι που έχασαν ενώ είχαν ψηφίσει το καταστατικό και ενώ δεν είχαν αμφισβητήσει την διαδικασία, έφυγαν χωρίς να αποδεχθούν την απόφαση των μελών, προβάλλοντας ότι διαφυλάσσουν τις καρέκλες της ιδεολογικής τους καθαρότητας. Μας απογοήτευσαν μας εξέθεσαν αλλά θα κριθούν όπως θα κριθούμε όλοι μας. Τώρα σηκώθηκαν πάλι οι σημαίες της κομματικής ορθοδοξίας από κάποιους γιατί τους ενόχλησε το ερωτηματολόγιο. Δεν δεχόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος; Είναι τα στελέχη που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα ή για να βρουν μία φαρδιά καρέκλα που να χωρά την φιλοδοξία τους». Η κ. Μάλαμα έκανε λόγο για «πολιτική δολιοφθορά στον ΣΥΡΙΖΑ» για να φέρει χαμηλά ποσοστά και πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει χαμηλά ποσοστά θα είναι αποτέλεσμα της εσωστρέφειας. Ρώτησε μάλιστα εάν εκείνοι που δεν έχουν απολογηθεί για τα χαμηλά ποσοστά των δημοτικών εκλογών ζητούν τώρα ευθύνη για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά.


Χαρά Καφαντάρη: Το συνέδριο μας αφορά την κοινωνία, το έχουμε καταλάβει;

«Άλλη μια εσωκομματική διαδικασία θα βοηθήσει την πορεία του κόμματος μας για επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά;», σχολίασε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε από το συνέδριο μας με ενιαίο ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο, να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση του κόμματός μας σήμερα». «Όλοι μαζί συντεταγμένα να δουλέψουμε για πολιτικές διεξόδους από την γκρίζα πραγματικότητα της κυβέρνησης», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «το συνέδριο μας πραγματικά είναι η τελευταία ευκαιρία για διατύπωση ουσιαστικής πρότασης διεξόδου που βιώνουμε και βιώνει η κοινωνία». «Ο κόσμος λέει: ‘γιατί μεταξύ σας τρώγεστε; Για τις καρέκλες;’ Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα», σχολίασε. «Είμαστε ένα κόμμα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να ξανακυβερνήσουμε. Το συνέδριο μας αφορά την κοινωνία. Το έχουμε καταλάβει;», είπε. «Βάζουμε το εγώ πάνω από το εμείς, έλλειψη συντροφικότητας και συλλογικότητας δυστυχώς χαρακτηρίζουν πολλούς από μας», «κάποια στιγμή να ακούγεται η φωνή της βάσης, να δημιουργήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ώστε αδιαμεσολάβητα να ακούγεται η βάση κάτι που προσπαθεί ο πρόεδρος μας, Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε.

Όθων Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η εκλογική διαδικασία, το Συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και να πάμε μετά τις ευρωεκλογές σε συνέδριο φυσιογνωμίας

Πρόταση να σταματήσει η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλαδή να μην προχωρήσουν οι κάλπες για προεδρική εκλογή, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή ως βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο -και ανοιχτή προς συνυπογραφή από όσους θέλουν- να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών του προέδρου -ακόμη κι αν δεν αρέσει στο σύντροφο Κασσελάκη που θέλει να αναμετρηθεί, δεν με ενδιαφέρει. Ζητώ από το Συνέδριο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, να εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος. Θα παραμείνω εδώ και θα δουλέψω για την επιτυχία», είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού. «Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Έχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας». Είπε ότι μετά τις δύο διασπάσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα «αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επόμενης διαίρεσης». Υποστήριξε ότι «από το καλοκαίρι και έπειτα το παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε πολιτικές διαφωνίες. Δεν έχουμε πολιτικές διαφωνίες με τους παλιούς συντρόφους, ούτε μεταξύ μας. Τότε τι στο διάολο έχουμε; Έχουμε θυμό και μια νεωτερικότητα που δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές τάξεις της Αριστεράς και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε».«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης που έχουμε ξεχάσει από που έχει ξεκινήσει», «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια πολιτική πραγματικότητα γιατί έχει αλλάξει κοινωνία και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς», είπε. «Να προχωρήσουμε παρακάτω», τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει την επαφή του με τη βάση του κόμματος την οποία έχει φέρει επίσης στο κόμμα, ότι θα διευρύνει την επαφή του με ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, ότι θα δεχτεί να ησυχάσει μερικές φορές και να τείνει χέρι φιλίας και χρειαζόμαστε επίσης ένα φάσμα πολιτικό γύρω του από όργανα που λειτουργούν. «Χρειαζόμαστε οργανωμένο κομματικό οργανισμό, σεβασμό στα όργανα…», ανέφερε.

Δείτε live:

Γιάννης Ραγκούσης: Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τη ηγετική ομάδα

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, την μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα», ανέφερε στη ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η στροφή προς μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν νέο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μπορούν να στεριώσουν μόνο αν υποστηρίζονται από ρεύματα και τέτοιο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του Προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Οι δύο πρώτοι των ευρωεκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων -εφόσον ο 2ος έχει καθαρό προβάδισμα- οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση. Επομένως συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού τεθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στο πρωτοφανές καθεστώς της προληπτικής διαχείρισης μιας προεξοφλημένης ήττας, η ετυμηγορία ανήκει σε εσάς και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να κλείσετε τα μάτια σε όσα -πολλά- τραγικά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη έγιναν, ερήμην των οργάνων του κόμματος, μετά τον Σεπτέμβριο, κλείστε τα. Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να πιστέψετε ότι για την κακή πορεία του κόμματος ευθύνονται η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ που συνεδρίασαν ελάχιστες φορές μετά τον Σεπτέμβριο και για ελάχιστες ώρες, πιστέψτε το. Όσες και όσοι θέλετε να προσπεράσετε τις επιπτώσεις που είχαν δημόσιες δηλώσεις περί πεθαμένου λικέρ και άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπεράστε τες. Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνας μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το».

Στο σημείο αυτό η ομιλία του διακόπηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των συνέδρων που ανάγκασαν το προεδρείο να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όσες και όσοι θέλετε να επιδοκιμάσετε το γεγονός ότι 34 από τους 36 βουλευτές μας, έμειναν τελικά απροστάτευτοι, μολονότι με μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος, έμειναν σταθεροί στις αρχές μας και υπερψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στο γάμο, επιδοκιμάστε το».

Ο κ. Ραγκούσεις έκλεισε με μία παλιά ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Γιάννης Μουζάλας: Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι

«Να κρατήσουμε μια πολιτική νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που η κοινωνία επιφυλάσσει στην Αριστερά και που εμείς, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε», είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που βάζει ανοικτά όχι αν θα ειναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κόμμα, αλλά τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού λαϊκού μετώπου ενάντια στο φασισμό και στη Δεξιά. Αυτό πρέπει να ειναι το ατού μας για τις ευρωεκλογές». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας στην έναρξη του συνεδρίου μας έκανε εξαιρετική ομιλία, μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο της ομιλίας, του κατά το οποίο υπήρξε διχαστικός, αντι-ενωτικός και έξω απ’ αυτά που το κόμμα μας χρειάζεται». Είπε ότι δεν προσπαθεί να δώσει άδικο ή δίκαιο, αλλά να σημειώσει ότι το κόμμα χρειάζεται να είναι ενάντια στο διχασμό και ότι ο πρόεδρος πρέπει να δίνει τον πρώτο λόγο σε αυτό. «Δεν μπορούμε στο κόμμα μας να λέμε “βρείτε μου αντίπαλο”. Εγώ ψήφισα τον Κασσελάκη γιατί είπε ότι “αντίπαλός μου είναι η Δεξιά. Δεν μπορούμε μέσα στην Αριστερά να λέμε “θα σας δείξω τις ρίζες μου”, γιατί οι ρίζες όλων εδώ μέσα είναι απέραντες. Επομένως θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος στο κλείσιμό του θα ανασκευάσει αυτή τη λάθος στάση». Σχολίασε πως το πρόβλημα δεν ειναι αν ο πρόεδρος θέλει να κάνει ό,τι του κατέβει και αν η ΠΓ θέλει να τον χειραγωγήσει, τονίζοντας ότι ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. «Το κόμμα μας οφείλει να στηρίξει την ενότητά του, η οποία στηρίζεται στο καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αλλά το πώς θα προχωρήσουμε μετά. Και πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι», υπογράμμισε καταληκτικά.

Γιάννης Μπαλάφας: Ό,τι κι αν γίνει στις εσωκομματικές εκλογές, θα εξακολουθήσουμε όλοι να είμαστε εδώ

«Ό,τι και αν γίνει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα εξακολουθήσουμε όλοι και όλες να είμαστε εδώ», τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε ότι «η κατάσταση στο κόμμα δεν ειναι ικανοποιητική, σε αυτό συμφωνούμε όλοι και η προοπτική δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη». Είπε ότι κατά τη γνώμη του φταίνε δύο πράγματα: «Πρώτον αυτό που εκπέμπουμε δεν ειναι θετικό, εμπνευστικό για τον κόσμο. Δεύτερον, συνολικά σαν ηγεσία και σαν πρόεδρος αυτό που εκπέμπεται δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος». Υποστήριξε ότι σε αυτό επηρεάζουν ορισμένα ζητήματα όπως π.χ. το «βρείτε μου αντίπαλο και κατεβαίνουμε» και τα περί λευκής επιταγής. «Δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ανέφερε. «Φαινόμενα αλαζονείας και ναρκισσισμός είναι και πρέπει να είναι ξένα προς εμάς, και τα πληρώνουμε». Σχολίασε ότι «δεν φταίνε οι “εσωκομματικοί αντίπαλοι”. Δεν υπάρχει κανένας εσωκομματικός αντίπαλος, το να έχει άλλη γνώμη κάποιος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει να ακούς την άλλη άποψη, κυρίως την άλλη άποψη». Είπε ότι προσωπικά έδωσε «μια απέραντη ανοχή στον πρόεδρο και είχα μέχρι πρότινος μια συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά «τοποθετήσεις και θέσεις μού την έχουν αναιρέσει». Στο ερώτημα αν «μπορεί να γίνει κάτι», είπε ότι «προφανώς μπορεί να γίνει κάτι και θα γίνει. Ξεκινώντας από αυτό: την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών θα ειμαστε όλοι και όλες εδώ. Τα συνθήματά μας για ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση, αντεπίθεση είναι απόλυτα επίκαιρα, χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη στο όποιο μέλος, αλληλεγγύη και η αίσθηση ότι είμαστε αδέρφια ανεξάρτητα από τις προελεύσεις».

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Αναπόφευκτες οι εκλογές μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος

«Οι τετραπλές εκλογές είναι και αναγκαίες και αναπόφευκτες μετά τις εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος και την έναρξη του Συνεδρίου», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρη Χατζησωκράτης.

Ακολούθως ανέφερε: «Δεν μου άρεσε το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”, πέρα από έκφραση ενός υπερεγώ -οι εκλογές δεν είναι μονομαχία στο Ελ Πάσο. Πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές με την ομόθυμη επιθυμία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κόμμα με ισχυρή ηγεσία και συλλογική λειτουργία με σεβασμό στα μέλη, με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην κοινωνία. Θα ήθελα ο νέος ή η νέα πρόεδρος να μην υποκύπτει στην έκφραση “άλλαξέ τα όλα πρόεδρε, ναι θα τα αλλάξω”. Αυτές είναι άκρως αποπροσανατολιστικές εκφράσεις γιατί στερούνται νοήματος. Επίσης δεν θα πρέπει ο πρόεδρος να ενδίδει στο αδιάκοπο κυνήγι της ατάκας. Δεν συμφωνώ με τη χρήση του “αδιαμεσολάβητου” που δεν είναι μόνο η άμεση επικοινωνία, αλλά η εγκαθίδρυση μίας σχέσης του ηγέτη με τον λαό που αντιπαρέρχεται το κόμμα και τις οργανώσεις μελών. Δεν είναι όλα αυτά που διαμεσολαβούν τις θέσεις του κόμματος σε μία αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες; Γιατί είμαι εγώ ο πρόεδρος μόνο;».

Κλείνοντας ανέφερε: «Θα πάμε στις εκλογές με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας όπως έγινε και το 2022 και το 2023. Και στις εκλογές του Ιουνίου εύχομαι να είμαστε όλοι παρόντες και παρούσες. Εγώ θα είμαι».

Στέλιος Παππάς: Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Κακώς τσίμπησε ο πρόεδρος

«Οποίος νομίζει ότι μπορεί να βάλει το κόμμα σε έναν εμφύλιο φοβάμαι ότι δεν το πονάει το κόμμα. ‘Αλλαξε η ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος χωρίς καν να έχει κατατεθεί επισήμως μια πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο ούτε στο Συνέδριο. Οι προτάσεις δεν κατατίθενται στα social media, αλλά εδώ. Κατ’ εμένα δεν υπάρχει πρόταση και κακώς τσίπησε ο πρόεδρος και μπήκαμε σε μια λογική εντάσεων. Όποιος νομίζει ότι έχει πρόταση ας την κατεβάσει και ας τηρηθεί το Καταστατικό που λέει ότι για να πας σε τέτοιες εκλογές χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοια πράγματα, χρειαζόμαστε ηρεμία και συνθετική διαδικασία», είπε ο Στέλιος Παππάς.

Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «έχει την πρώτη ευθύνη να πάρει πρωτοβουλία για να λήξει αυτή η ιστορία». Κατέθεσε δε την εξής πρόταση: «Είναι προφανές ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη, δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Δεύτερον, ο πρόεδρος πρέπει άμεσα να καλέσει όλους τους συντρόφους και αυτούς που διαφωνούν να συστρατευτούμε όλοι μαζί στη νέα διαδικασία εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο. Τρίτον, επειδή η λίστα του ευρωκοινοβουλίου έχει μία διαδικασία την οποία έχουμε υποχρέωση να αποφασίσουμε, υπάρχει όμως και μία άλλη διαδικασία εκείνη για την εκλογή υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την θέση της Κομισιόν. Η πρότασή μου είναι λοιπόν να προτείνει το συνέδριό μας στο Κόμμα της Ευρωπαΐκής Αριστεράς υποψήφιος της Αριστεράς για την θέση της Κομισιόν να είναι ο σύντροφος Τσίπρας».

Είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για άλλες συνθετικές προτάσεις ώστε να πορευτούμε σε μια αξιοπρεπή προοπτική για τις ευρωεκλογές. «Καμία δυνατότητα δεν έχουμε να ξαναχώσουμε το κόμμα σε εμφύλιο και θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Ο σύντροφος Κασσελάκης χρειάζεται όσο μπορεί πιο γρήγορα να πάρει πρωτοβουλία για να λήξει αυτό το θέμα», είπε.

Πέτρος Παππάς: Η πιο οριακή στιγμή της παράταξης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε σταυροδρόμι, είμαστε στην πιο οριακή στιγμή της παράταξης», ανέφερε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς και πρόσθεσε: «Πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη βρισκόμαστε προ των πυλών μίας μεγάλης εσωστρέφειας. Ένας νέος πρόεδρος που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν έχει χάσει καμία εκλογική μάχη, ένα σώμα 150.000 ψηφοφόρων αμφισβητείται ανοικτά. Ποιο είναι το όραμα εκείνων που τον αμφισβητούν; Η επιστροφή στο κόμμα των τάσεων και των καπετανάτων, η επιστροφή στο κόμμα της ήττας, στο κόμμα των στελεχών που δεν διαθέτουν ένσημα εργασίας, στο κόμμα των συντροφικών μαχαιρωμάτων. Ή μήπως είναι η επιστροφή στην κομματική ορθοδοξία και στο κόμμα του 3%; Μπορεί αυτό να είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να γίνουμε ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς. Θέλουμε και μπορούμε να βάλλουμε τέρμα στην εσωστρέφεια και στον φραξιονισμό».

Κλείνοντας υποστήριξε ότι «μετά το Συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου ελπίζω να αναδειχθεί ένα νέο κόμμα, μία νέα παράταξη κεντροαριστερή που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας το 2027».

Κώστας Αρβανίτης: Είμαστε εδώ όλοι μαζί, αλλιώς θα έχουμε ιστορικές ευθύνες. Αυτό είναι το σπίτι μας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τι ωραία που τα είπε ο σύντροφος ο Παππάς, τι ωραία. Όμως να σου θυμίσω, σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε οι προσωπικές ατζέντες τέλος», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πέτρο Παππά που είχε προηγηθεί. «Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, δεν μίλησε για την Κεντροαριστερά. Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάει να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε.

«Είμαι συνειδητά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό εργαλείο, το κόμμα με έστειλε στην Ευρωβουλή με τον κόσμο. Η έδρα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν δεν μπορώ να εκφράσω το κόμμα, η έδρα επιστρέφει στο κόμμα. Αυτό το κόμμα που ονειρευτήκαμε, το μεγάλο μας σπίτι, με τα σύμβολά του, με τις σημαίες του και με την ιστορία του», είπε ο ευρωβουλευτής. «Το σπίτι είναι ανοιχτό όχι κλειστό, όχι να φύγουμε από τις παλιές ομάδες και φράξιες και να δημιουργήσουμε νέους ομάδες και φράξιες και νέα αρχηγόπουλα και νέους ‘προεδρικούς’», σχολίασε. Ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την τιμή που του έκανε να αναφερθεί προσωπικά σε εκείνον στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «όμως ήταν μια συλλογική δουλειά για το κράτους δικαίου». «Συλλογικά λοιπόν πάμε», τόνισε.

Είπε ότι «η Αριστερά ήταν πάντα πατριωτική». «Ναι είμαστε η Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, που μπορεί να ακούει, να συνθέτει, αλλά αν δεν μπορείς να συνθέσεις στο ίδιο σου το κόμμα, πώς θα συνθέσεις στην κοινωνία;», σχολίασε. «Είμαι υπερήφανος για το κόμμα και για την ιστορία του και για τις διαδικασίες, είμαι υπερήφανος που δουλέψαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μας έδωσε όραμα για το ποια είναι η σύγχρονη Αριστερά και ο Αλέξης είναι εδώ, γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, για να συνεχίσουμε μαζί για την ανατροπή, όχι μόνο του Μητσοτάκη που κάνει βάρδια, αλλά της δεξιάς πολιτικής που έρχεται σκληρή με ακροδεξιά ατζέντα». Είπε ότι «στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δώσαμε μάχη και κερδίσαμε στα εργασιακά, φέραμε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, εμείς το κάναμε αυτό, εμείς φέραμε τη γνωμοδότηση για την τεχνητή νοημοσύνη, για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, εμείς φέραμε μπροστά τα θέματα των αναπήρων ανθρώπων για ισότητα και ορατότητα. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ήταν οι άλλες ‘προοδευτικές’ λεγόμενες δυνάμεις, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, δεν ήταν το ΚΚΕ». Σημείωσε ότι εμείς είμαστε στη Left ο φάρος που καθοδηγεί τις εξελίξεις στη σύγχρονη αριστερά, όχι τσόντα σε μια σοσιαλδημοκρατική σούπα, ούτε σε περίεργες λογικές». Ο κ. Αρβανίτης ευχαρίστησε τη Μαρία Βλάχου «και όλες τις μανάδες των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη», υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί δικαίωση για τους ανθρώπους που χάνονται από την πολιτική της διαφθοράς της Δεξιάς». «Είμαστε εδώ όλοι μαζί και ο πρόεδρος μαζί και όσοι θα μπουν στη διαδικασία διεκδίκησης, μαζί, αλλιώς θα έχουμε ιστορικές ευθύνες. Αυτό είναι το σπίτι μας αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *