Συνεχίζεται ο σκληρός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ με νέα πυρά Σπίρτζη κατά Κασσελάκη: «Προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τους συνεργάτες του»

Ο εσωτερικός χαμός καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πυρά δίνουν και παίρνουν. Τα τελευταία έριξε ο Χρήστος Σπίρτζης και είχαν ως αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη.


Με αφορμή την παύση της ημερήσιας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας Αυγή, ο πρώην υπουργός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε πυρά εναντίον του προέδρου του κόμματος, καλώντας τον, μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, να απολογηθεί για σειρά ζητημάτων λειτουργίας και αποφάσεων, αλλά και σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Στενάχωρο χαρακτήρισε το γεγονός του κλεισίματος της καθημερινής Αυγής, περισσότερο ακόμα, σημείωσε καθώς δεν συζητήθηκε καθόλου στα όργανα του κόμματος.

«Έχουμε μια ιστορική εφημερίδα που έχει παράξει πραγματικά διαμάντια στον δημοσιογραφικό κόσμο. Έχει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιήθηκε κιόλας και είδαμε και φαινόμενα εκφυλισμού και παρακμής. Αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι τέτοιου είδους δράσεις δεν ανακοινώνονται ξαφνικά ένα πρωί από μια ηγεσία, χωρίς να έχει συζητηθεί πουθενά και χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Μάλιστα προσέθεσε πως «έτσι λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα. Χωρίς συλλογικότητα, χωρίς δημοκρατία, χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα όργανα του κόμματος, χωρίς να υπάρχει συλλογική και πολιτική δράση, κατά την άποψή μου».


«Νομίζω ότι τα κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό κόσμο της χώρας έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και έχουν γίνει τιτάνιες μάχες για να κατακτηθεί η δημοκρατία και η δημοκρατική λειτουργία και η συλλογική λειτουργία σε αυτά τα κόμματα, όπως και η, ελευθερία της έκφρασης της διαφορετικής πολιτικής άποψης και εκτιμήσεων, η προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων και στο τέλος οι ψηφοφορίες, εφόσον δεν μπορεί να υπάρχει σύνθεση. Νομίζω ότι αυτή η κουλτούρα που υπήρχε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχει πια και νομίζω ότι είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει και πάρα πολλές αντιδράσεις και δικές μου και άλλων συντρόφων στο εσωτερικό μας» συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.


Στον αντίποδα όσων «δεν υπάρχουν» σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «υπάρχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με μια στενή ομάδα συνεργατών του. Νομίζω ότι οφείλουν να απολογηθούν για μια σειρά από ζητήματα και λειτουργίας και αποφάσεων, αλλά και απολογισμού, γιατί πλέον έχουμε το αποτέλεσμα των εκλογών».

«Το αποτέλεσμα είναι δραματικό για τον ελληνικό λαό και για τον χώρο μας. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία λιγότερες ψήφους απ’ ό, τι έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το 23, δεν μπορεί να έχει πέσει δεκατέσσερις μονάδες δεν μπορούν να έχουν χαθεί από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι και η ελληνική κοινωνία να βουλιάζει στα αδιέξοδα των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μη συγκρατεί τους ψηφοφόρους του, αλλά να χάνει 330.000 ψήφους, να πέφτει το ποσοστό του, να προκρίνει άλλα θέματα από την πολιτική, να μην έχει επικοινωνία με την κοινωνία. Και νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα συζητήσουμε. Πρέπει να γίνει και απολογισμός συγκεκριμένα του προέδρου που έχει αυτή την ευθύνη, ειδικά μετά τη λειτουργία που έχουμε, προκειμένου να πάρουμε και αποφάσεις για το πώς πορευόμαστε» τόνισε.

«Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος, έχουμε φτάσει στο σημείο, ζητήματα που έπρεπε να τα έχουμε συζητήσει στα όργανα του κόμματος, να τα συζητάμε μέσα από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και αυτό νομίζω ότι δεν είναι η βέλτιστη λειτουργία» προσέθεσε.

Σχετικά με την κατάσταση στην οποία ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει πως παρέλαβε το κόμμα, οργανωτικά και οικονομικά, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε τα εξής.


«Νομίζω ότι ο κύριος Κασελάκης δεν είχε εμπειρία από κόμματα για να ξέρει τι είναι χάος και τι δεν είναι. Αν παρέλαβε οικονομικό χάος ο κ. Κασσελάκης, τι παρέλαβαν οι ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων που παρέλαβαν χρέος εκατομμυρίων και μηδενική δομή και οργάνωση. Παρέλαβε ένα κόμμα το οποίο δεν χρωστούσε σε τράπεζες. Είναι ίσως από τα ελάχιστα κόμματα, για να μην πω το μοναδικό, από τα μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, που δεν χρωστά. Δεν είχε προβλήματα χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία, δεν είχε στους εργαζομένους του. Άρα ποιο είναι το χάος που παρέλαβε; Και σε κάθε περίπτωση, αν παρέλαβε χάος, δεν όφειλε έναν χρόνο σχεδόν τώρα να το έχει πει κάπου; Σε αυτό τον ένα χρόνο, δεν ήταν κενό διαδικασιών, είχαμε και ένα συνέδριο έντασης που δεν ήταν εύκολο. Γιατί δεν τα είπε αυτά τα πράγματα; Γιατί όλον αυτό τον καιρό λαλίστατος είναι. (…) Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την απολογία του και τις ευθύνες του σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για μια ακόμη φορά επιχειρεί την εσωστρέφεια και νομίζω ότι την επιχειρεί άτσαλα και με τρόπο που εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα. Νομίζω είναι και αυτό ευθύνη του. Αλλά εδώ πέρα κρινόμαστε όλοι και για τη στάση που κρατάμε και για το τι κάνουμε και για το τι λέμε».

«Πάντως, με τη γραμμή που κρατάει ο Στέφανος Κασσελάκης προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν του προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες. Βαρύ είναι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Τι να κάνουμε, αυτή είναι και η πολιτική μου άποψη» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Να πάει ο κ. Κασσελάκης στον εισαγγελέα με ονοματεπώνυμα για το μαύρο χρήμα

Σχετικά με τις αιχμές που έχει αφήσει ο κ. Κασσελάκης για τις πηγές χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για υπαινιγμούς που δεν έχουν καμία βάση.

«Είμαστε πολύ περήφανοι και για την περίοδο διακυβέρνησης και για την καθαρότητα που έχουμε. Έχουν επιχειρήσει πάρα πολύ να μας στοχοποιήσουν και συλλογικά και σε προσωπικό επίπεδο. Ειδικά, συμφέροντα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία και προφανώς δεν έχει πιάσει τίποτα από όλα αυτά. Και καλώ κυρίως τον Στέφανο Κασσελάκη που έκανε αυτή την ανάρτηση ο ίδιος και όχι άλλοι να βγει και να πει ό,τι έχει με ονοματεπώνυμα αν ισχύουν αυτά που λέει για μαύρα χρήματα, νομίζω ότι οφείλει να πάει στον εισαγγελέα, είτε αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε άλλο κόμμα. Από κει και πέρα, γιατί λέω ο ίδιος και όχι άλλοι.

Γιατί παρακολούθησα ανθρώπους που και σήμερα και στο παρελθόν είχαν θέσεις ευθύνης στο κόμμα και σχετίζονται και με τα οικονομικά του κόμματος, τον πρώην γραμματέα, τον Παναγιώτη Ρήγα, δεν έχω ακούσει να έχει βγει η πρώην και νυν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, οφείλουν να μιλήσουν. Οφείλουν να μιλήσουν και να είναι πεντακάθαροι. Όχι στο τι εκτιμούν ότι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό πρέπει να το πει ο ίδιος. Στο τι συνέβαινε στο ΣΥΡΙΖΑ και αν συμφωνούν με αυτή τη διατύπωση του Στέφανου Κασσελάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερωτηθείς αν «έχει καεί» το σενάριο της μεγάλης Κεντροαριστεράς ύστερα και από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, δήλωσε:

«Όχι βέβαια. Αυτό έλειπε. Να καεί το σενάριο της σύγκλισης και της ενιαίας έκφρασης του προοδευτικού κόσμου γιατί κάποια ηγεσία επιθυμεί να κρατηθεί στις καρέκλες της με όποιο τρόπο. Προφανώς όχι».

Σχετικά με τις σημερινές παραιτήσεις από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ των κ. Τεμπονέρα, κ. Τσιόκα και κ. Κοτσακά, σχολίασε τα εξής.

Ούτε ο Αλ. Τσίπρας δεν τόλμησε να πει ποτέ “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ”

«Αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι μπορούν να χαρακτηριστούν με τη λέξη παρακμή ή και εκφυλισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το αντέχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν υπομονή και υπάρχουν και άλλοι που δίνουν τη μάχη. Νομίζω ότι οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη συγκροτημένα. Αυτοαναφορικότητες και ιδιοκτησιακό καθεστώς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γενικά στα προοδευτικά κόμματα οφείλουμε να μην υπάρχει. (..) κανείς ποτέ δεν τόλμησε να πει, τουλάχιστον, “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ”. Δεν το έχει πει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι ο φυσικός ηγέτης αυτού του πολιτικού φορέα και το οδήγησε από πολύ χαμηλά ποσοστά μέσα από μια πορεία συγκλίσεων με ευρύτερες δυνάμεις και με μετασχηματισμό που οδήγησε την κυβέρνηση. Είναι νομίζω όχι απλά παρεξηγήσιμο, να μην πω τίποτα πιο βαρύ να λέει οποιοσδήποτε και ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα σε αυτούς, “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ”».

Όσο για την σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του πολιτικού εγχειρήματος, αναφερόμενος στον κ.  Κασσελάκη, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

«Δεν μπορεί να βγάλεις άκρη, όταν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή κάποιος λέει υπέρ της σύγκλισης και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, δεν» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι μέσα από ανοιχτές δημόσιες δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει καθ’ εις να πάρει κρυστάλλινη θέση αλλά και τη δική του ευθύνη για την πολιτική θέση και στάση του.

Απαντώντας στο κατά πόσο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρεθεί στο τιμόνι μια μεγάλης Κεντροαριστερής παράταξης, ανέφερε τα εξής.

«Η προσωπική μου άποψη είναι γνωστή για τον Αλέξη. Αλλά σε κάθε περίπτωση προέχει η πολιτική συμφωνία, το πολιτικό πλαίσιο. Προέχει μια αξιόπιστη ομάδα που θα δείξει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει και πολιτική πρόταση, υπάρχει και ομάδα διακυβέρνησης, υπάρχει και ομάδα που θα προχωρήσει σε πολιτική ανανέωση. και στη συνέχεια νομίζω ότι μπορεί η πλατιά βάση του προοδευτικού κόσμου να αποφασίσει ποια θα είναι ηγεσία. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλες προσωπικότητες του χώρου μπορούν να αποτελέσουν με τη συμμετοχή τους σε αυτό εγγύηση για μια άλλη πορεία που θα δίνει νέα οράματα και από εκεί και πέρα το ποιος θα ηγηθεί νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που θα αποφασιστεί στο μέλλον, ανάλογα και με τη συγκυρία, ανάλογα και με τις διαθέσεις, ανάλογα και με το αν οι ίδιοι θέλουν» είπε καταλήγοντας ο κ. Σπίρτζης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *