Συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο υπουργό Γεωργίας, Τang Renjian

 

Μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Τang Renjian.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την κοινή συνεργασία Ελλάδας- Κίνας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στον κ. Renjian ότι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων Ελλάδας- Κίνας, την τριετία 2020-2022 είναι σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας. Για το 2022, όπως σημείωσε το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά 75,8% σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μας από την Κίνα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με τις εξαγωγές της χώρας μας να παραμένουν στάσιμες.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί το «Μνημόνιο Συμφωνίας» μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, που είχε υπογραφεί το 2004 χωρίς μέχρι σήμερα να παράξει αποτέλεσμα.

Τέλος, οι δυο πλευρές μίλησαν για τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προσωπικού, την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, καθώς αποτελεί πάγια προτεραιότητα η προώθηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων στην Κίνα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *