Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την βεβήλωση Ορθόδοξου Κοιμητηρίου στα Ταταύλα στην Κωνσταντινούπολη: «Προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας  – Οι αρχές να πράξουν τα δέοντα»


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη βεβήλωση του Ορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα στην Κωνσταντινούπολη.


Το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για βέβηλη πράξη που: «προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης.\

Το χρονικό

Βάνδαλοι βεβήλωσαν εχθές τα ξημερώματα το ορθόδοξο ρωμαίικο νεκροταφείο του Άγιου Ελευθέριου στην κοινότητα Ταταούλων (Κurtuluş) στην Κωνσταντινούπολη, ένα ιστορικό κοιμητήριο που εξυπηρετεί την ορθόδοξη κοινότητα στην περιοχή από το 1965.


Σύμφωνα με την Sabah, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου που έφτασαν εκεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρήκαν τα σκυλιά-φύλακες σε κατάσταση ληθάργου και εμφανή σημάδια βανδαλισμού στον χώρο, όπως λάκκους που έσκαψαν οι άγνωστοι δράστες.

Σε δήλωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου στα τοπικά ΜΜΕ τονίζεται ότι η επίθεση αυτή αποτέλεί «πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών» της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *