Όλο το παρασκήνιο από την τέταρτη ψηφοφορία για ΠτΔ στη Βουλή: Τα «πηγαδάκια» και οι αποχωρήσεις – Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επί ένα λεπτό όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, χειροκροτούσαν θερμά και όρθιοι μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του Κώστα Τασούλα, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Η τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία -αντίθετα από τις τρεις προηγούμενες άκαρπες ψηφοφορίες- είχε περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερο πάθος και χαμόγελα ενώ μόλις 9 λεπτά διήρκησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την έναρξή της.


Στις 10:10 π.μ. ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης κήρυξε την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, στις 10:45 την ολοκλήρωσή της και εννιά λεπτά αργότερα, στις 10:54, τα τελικά αποτελέσματα.

Δίπλα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πήραν θέση κατά σειρά στα υπουργικά έδρανα, οι υπουργοί, Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός συζητούσε με τον Κ. Χατζηδάκη και τη Ν. Κεραμέως.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να συζητούσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Βορίδης με τον πρώτο να του δίνει τα ασύρματα ακουστικά του για να ακούσει και να δει κάτι από το κινητό του που φάνηκε πάντως να ευχαριστεί τον τελευταίο.

Μοναχικοί στα πίσω έδρανα ήταν και αυτή τη φορά οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς, που ψήφισαν ξανά τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου βρισκόταν από νωρίς στα έδρανα μαζί με μόνο δύο βουλευτές του κόμματος της, μέχρι την στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα της για την ψηφοφορία, και αφού σήκωσε το αριστερό της χέρι σε γροθιά, δήλωσε «ψηφίζουμε “όχι”στη συγκάλυψη», αποχώρησαν από την Ολομέλεια.

Και ενώ όλοι οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης άδειασαν τα έδρανα μόλις ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των ονομάτων για την ψηφοφορία, κανείς βουλευτής από τη ΝΔ δεν αποχώρησε από την Ολομέλεια παραμένοντας μαζί με τον πρωθυπουργό, να επισφραγιστεί και επίσημα το αποτέλεσμα με την εκλογή του Κώστα Τασούλα, στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι αντιπολιτευόμενοι μάλιστα βουλευτές επέλεξαν να γεμίσουν το καφενείο της Βουλής αυτό που επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο εντευκτήριο όπου περίσσευαν τα χαμόγελα και τα αλληλοσυγχαρητήρια παρακολουθώντας από τις μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες την τελετή ανακοίνωσης στον Κώστα Τασούλα -από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη- της εκλογής του στο αξίωμα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Μετά από ονομαστική-φανερή ψηφοφορία, και επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 160 βουλευτές, με τους ανθυποψήφιούς του, Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 και Κωνσταντίνο Κυριακού 14. Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων-μελών του Κινήματος Δημοκρατίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.

Προηγήθηκαν τρεις ψηφοφορίες στις οποίες ο κ. Τασούλας είχε επίσης λάβει 160 ψήφους. Στις ψηφοφορίες αυτές απαιτείτο αυξημένη συνταγματική πλειοψηφία 200 βουλευτών (στην 1η και 2η ψηφοφορία) και 180 βουλευτών (στην 3η ψηφοφορία), ενώ στη σημερινή τέταρτη ψηφοφορία απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).

Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).

Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.

Σε πανηγυρικό κλίμα η επίσημη ανακοίνωση της ανάδειξης του Κ. Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ν. Κακλαμάνη

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα, η επίσημη ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Βουλής για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια και την ανάδειξή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο κ. Τασούλας, ανέμενε όρθιος τον κ. Κακλαμάνη και σύσσωμο το προεδρείο της Βουλής, στο γραφείο που του παραχωρήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, το οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Κατά την είσοδό της, η αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο, χαιρέτησαν και συνεχάρησαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του ευχήθηκαν «καλή θητεία» και στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε στον κ. Τασούλα ότι η Ολομέλεια της Βουλής τον ανέδειξε στον ανώτατο πολιτειακό θώκο με 160 ψήφους. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Βουλής εκφώνησε την ομιλία του και σε κλίμα συγκίνησης και χαράς έγινε η αντιφώνηση του κ. Τασούλα.


Έξω από το γραφείο του Προέδρου βρίσκονταν στελέχη της Βουλής και πλήθος κόσμου, ενώ μετά το πέρας της «τελετής» έφτασαν για συγχαρητήρια και ευχές δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, πολλοί υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, στενοί συνεργάτες και επισκέπτες από το περιβάλλον του κ. Τασούλα, αλλά και δημοσιογράφοι, με τους οποίους συνομίλησε για λίγο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *