Νίκος Μηλαπίδης: Η νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmatch παντρεύει τις τοπικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων – Από το “βρες μου μια δουλειά” πέρασαμε στο “στο βρες μου εργαζόμενους”

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης ήταν σήμερα  καλεσμένος στο Ertnews και στην εκπομπή «Newsroom» με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.


Ο κ. Μηλαπίδης μίλησε για τη νέα πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ενώ, παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει.

Πράγματι, είναι μια καινούρια πλατφόρμα της ΔΥΠΑ η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της εποχής. Η εικόνα στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, οι νέες θέσεις απασχόλησης αυξάνονται, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχει αντιστραφεί εντελώς το κλίμα της οικονομίας. Πλέον, από το «βρες μου μια δουλειά» που ίσχυε πριν από κάποια χρόνια στη χώρα, έχουμε περάσει «στο βρες μου εργαζόμενους».

Ως κυβέρνηση, επιθυμούμε τόσο σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης και γι’ αυτό προχωράμε σε μια σειρά από ενέργειες. Χρειαζόμαστε αύξηση της απασχόλησης, και το δημογραφικό είναι το νούμερο ένα ζήτημα που μας απασχολεί προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης που απολαμβάνει τώρα η ελληνική οικονομία να διατηρηθούν.

Για τις θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση μετά και τη δημιουργία της πλατφόρμας JOBmatch

Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, η κάλυψη των θέσεων εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, που αποτελούν τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, δεν είναι θέμα πλατφόρμας καθώς αυτό που πρέπει να προβλεφθεί, εφόσον τόσο η κερδοφορία όσο και η τουριστική περίοδος αυξάνονται, να δοθούν καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.


«Η πλατφόρμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ 15 μέρες και φαίνεται ότι παντρεύει τις τοπικές ανάγκες των εργαζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Υπάρχει έλλειμμα σε επαγγέλματα συμπληρωματικά του τουριστικού προϊόντος και περιμένουμε να δούμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σύντομα.


Ως Υπουργείο Εργασίας, οφείλουμε να τηρούμε την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, το ίδιο βέβαια και οι επιχειρήσεις. Έχουμε αρκετά χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να φροντίσουμε να δοθούν κίνητρα και δέλεαρ στους εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες να απασχοληθούν με καλύτερες απολαβές».

Δημογραφικό

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο δημογραφικό που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρος ο αναπτυγμένος κόσμος. Όπως τόνισε, εργασία, ασφάλιση και οικονομία αποτελούν μια αλυσίδα. Η υγεία της οικονομίας εξαρτάται από την υγεία του ασφαλιστικού και το αντίστροφο, καθώς χωρίς εισφορές το ασφαλιστικό μας σύστημα θα έβαινε μειούμενο και άρα ελλειμματικό, κάτι που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα.

«Εκπονείται μια εθνική στρατηγική για το δημογραφικό, με διάφορα μέτρα
στήριξης, όπως το επίδομα γέννησης και το επίδομα μητρότητας που μπορούν για πρώτη φορά να απολαμβάνουν αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και μπορεί να μεταβιβαστεί και στον πατέρα, οι ικανοποιητικές απολαβές, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πρόκειται για συμπληρωματικά μέτρα που ως στόχο έχουν τη δημιουργία μιας σειράς συνθηκών για να νιώσει η μητέρα, που αποτελεί τη βάση της οικογένειας, την ασφάλεια να απασχοληθεί παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών της μαζί με τον πατέρα.


Η γενική κατεύθυνση, παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα στήριξης, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος αλλά και η παράταση για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο δίνει πολύ προνομιακούς όρους για φτηνά στεγαστικά δάνεια».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *