«Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post και τη δημοσιογράφο Lally Weymouth.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» (Greece was in deep trouble. How did it right the ship), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα» τονίζει.
Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o πρωθυπουργός απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».
Ερωτηθείς για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».
Προσθέτει ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και υπογραμμίζει ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για το βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, για το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του και προσθέτει: «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Lally Weymouth για το τι θα μπορούσε να συμβεί «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο», ο πρωθυπουργός απαντά: «Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια -κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας».
Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναφέρει καταρχάς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες». Επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και εξηγεί ότι «αν επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή θα είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι απομακρύνει πρόσφυγες (turning away refugees) που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορά της, ο πρωθυπουργός επισημαίνει την αντίφαση όσων «κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μιλώντας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει την ικανοποίηση της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη σημασία των νέων βάσεων των ΗΠΑ όπως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».
«Σκοπεύετε να επισκεφθείτε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ρωτά η δημοσιογράφος για να λάβει την παρακάτω απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Biden είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».