Λευτέρης Αυγενάκης  στην τηλεόραση BEST: «Θα μπει τάξη και θα σπάσουμε αυγά όπου και αν χρειαστεί! – Οι ευρωεκλογές είναι εκλογές επιλογής των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει η Ευρώπη του μέλλοντος»

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε και στην συνέντευξή του στην τηλεόραση BEST τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, έχοντας ήδη προβεί σε πρώτες ενέργειες. «Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη.


Να υπάρξει ξανά μια συνέπεια. Δεσμευόμενος και απέναντι στον Πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε ότι θα μπει τάξη και θα σπάσουμε αυγά όπου και αν χρειαστεί!» Αναφέρθηκε δε, στην προσπάθεια καταβολής πριν το Πάσχα των ενισχύσεων ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες από τον Οργανισμό.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε ως ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα τον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ με ένα πλέγμα δράσεων που θα αποδώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα, επενδύοντας στη διαφάνεια, στην ταχύτητα, στην ψηφιοποίηση και στην πρόληψη. «Είμαστε έτοιμοι» σημείωσε, εξηγώντας πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται «στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών» αφού «η πρόταση έφθασε μόλις προχθές!». Όπως είπε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα καλύπτει τις ανησυχίες και την ανασφάλεια των αγροτών και θα αφορά σε δυο επίπεδα: Υποχρεωτικό και Προαιρετικό.

Το δεύτερο, όπως εξήγησε, θα αφορά σε «κινδύνους που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν όπως: ακαρπία, περονόσπορος, πυρκαγιά, πλημμύρες».

Οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ ορμώμενες από τις καταστροφές του «Ντάνιελ» στην Θεσσαλία, οδήγησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αλλάζουν τα δεδομένα και στο νέο κανονισμό όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ«…κανένας δεν θα εξαιρείται. Κάπου εκεί στους επιπλέον κινδύνους θέλαμε και ζητήσαμε να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι μεμονωμένα, απευθυνθήκαμε στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Εμφανίστηκαν 4-5 εταιρείες διότι είδαν έναν ΕΛΓΑ με σύγχρονο κανονισμό». Σύντομα, όπως ανέφερε, τελειώνει η διαδικασία της ψηφιοποίησης γεγονός που θα επιτρέπει σε διαφανείς, ταχύτερες διαδικασίες και αποζημιώσεις. Το θέμα της πρόληψης είναι επίσης μια νέα προσθήκη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που «στήνεται τώρα για να λειτουργήσει παράλληλα με τον νέο κανονισμό».


Η εκκαθάριση των αγροτικών ΑΦΜ και οι έλεγχοι

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι εκείνο της εκκαθάρισης των αγροτικών ΑΦΜ. Από την εκπομπή «Διάλογοι» με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αφορά σε «ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν». Ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και μάλιστα «ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα – βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν» και «θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές».

Σημαντικές παρεμβάσεις και σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αφού με αποφάσεις του εντάχθηκαν περισσότεροι από 2.000 επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. Παράλληλα αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από το πλατό της τηλεόρασης BEST θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν τελικά υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τα ελληνικά προϊόντα. Με παράδειγμα το ελαιόλαδο ο κ. Αυγενάκης έθεσε αρχικά το εξής ερώτημα:«πόσο δυναμικό είναι το ελαιόλαδο όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διεπαγγελματική ομάδα ελαιολάδου; Τελικά πόσο δυναμικοί είναι αυτοί οι εμπλεκόμενοι που δεν έχουν καταφέρει να έρθουν στο ίδιο τραπέζι να συνεννοηθούν, και να προχωρήσουμε σε έναν φορέα, ένα μηχανισμό που η ίδια η Ευρώπη μας λέει κάντε διεπαγγελματικές οργανώσεις. Ετοιμάζουμε οκτώ διεπαγγελματικές οργανώσεις ακόμα. Να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μείναμε πίσω, χάσαμε ζωτικό χρόνο», υπογράμμισε ο υπουργός.Ταυτόχρονα, όπως είπε, για νοικοκύρεμα και δημιουργία νέων δομών στην Ελλάδα έρχεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ενώ σύντομα σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ έρχεται νέο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ελλάδας. «Κωδικοποιημένο το συνεταιριστικό πλαίσιο γιατί έχει χαθεί σε πάρα πολλές μεταφράσεις αφενός και αφετέρου εκσυγχρονισμένο στις ανάγκες των καιρών».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την επικαιροποίηση έρευνας της ΔΙΑνεοΣΙΣ πάνω στην οποία η ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί από το υπουργείου με την συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, του Γεωπονικού και άλλων πανεπιστημίων με την στήριξη του ΥΠΑΑΤ ώστε σε διάστημα δυο περίπου μηνών «να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και να προχωρήσουμε στο νομικό κείμενο ώστε στο τέλος του 2024 να έχουμε ψηφήσει και να είναι νόμος του κράτος το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων».

Τι θα καθορίσει η ψήφος στις Ευρωεκλογές

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι όπως είπε ο κ. Αυγενάκης ξεκάθαρο «η πορεία της Ευρώπης! Δεν είναι εκλογές αδιάφορες, που θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Είναι εκλογές επιλογής των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει η Ευρώπη του μέλλοντος.

Η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί, να αποκτήσει βηματισμό, να έχει γρηγορότερα αντανακλαστικά αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά και το έργο της. Τους ζητούμε», είπε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους πολίτες «να καταθέσουν τι είδους Ευρώπη θέλουμε! Θέλουμε μια Ευρώπη εξωστρεφή, με γρήγορα αντανακλαστικά, που έχει περισσότερη Ευρώπη, που εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και ενισχύει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους πολίτες όλων των μεγάλων εθνών του πλανήτη».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *