Λ. Αυγενάκης: Η χώρα μας γίνεται πύλη εισόδου ινδικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ

21 Νοεμβρίου 2023, 12:01
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία διαμορφώνει το μνημόνιο συνεργασίας που ήλθε προς κύρωση στη Βουλή και αναβαθμίζει τη σχέση των δύο χωρών, μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, σε στρατηγική σχέση. Μια σχέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επίσκεψη του υπουργού Ιχθυηρών, Κτηνοτρόφων και Γαλακτοκομίας Πάρσοταμ Ρουπάλα στην Αθήνα, τον Ιανουάριο. Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την επικύρωση του μνημονίου.


Παράλληλα, η συμφωνία, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας και Προέλευσης Ινδικών Προϊόντων σε ελληνικό λιμάνι, στο οποίο θα πιστοποιείται η ασφάλεια και υγιεινή τους, ζήτημα που συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ινδία. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, «η Ελλάδα καθίσταται εμπορικός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι «διευθετείται και το ζήτημα που υφίσταται με το κώλυμα στην εξαγωγή της φέτας ΠΟΠ στην Ινδία, λόγω αυστηρών μικροβιολογικών κριτηρίων που υπάρχουν από τις ινδικές αρχές και ο εναρμονισμός τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στο σύμφωνο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «κινείται στον άξονα της ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης μεταξύ των δύο χωρών, σε πληθώρα τομέων που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα της γεωργίας. Μέσω αυτής, στηρίζουμε, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τον γεωργικό τομέα και πετυχαίνουμε βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Με τη συμφωνία αυτή, και με τις δυνατότητες κατάρτισης και έρευνας που επίσης προβλέπονται για τις δύο χώρες, στόχος είναι να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, από τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο διεθνές στερέωμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα από την κλιματική κρίση και να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλειά της».


«Με αυτή τη συνεργασία ανοίγει και ο δρόμος για περαιτέρω διείσδυση σε μία τεράστια αγορά, της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο σύμφωνο συνεργασίας είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εξωστρέφειας που έχει επιτευχθεί για την οικονομία της Ελλάδας, και είναι απόρροια της στενής συνεργασίας των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Νερέντρα Μόντι. Αποδεικνύει, δε, ότι υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ξεκάθαρο μήνυμα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο ανομίας, ούτε δυστοπία βίας» – Τα στοιχεία που δείχνουν μείωση ληστειών, επιθέσεων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε ανάρτηση

Μάκης Βορίδης – Βασίλης Κικίλιας: Εθνική στρατηγική αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και θεσμική θωράκιση απέναντι στην καταχρηστική δράση των ΜΚΟ

Ο εθνικός στόχος της αποτροπής των μεταναστευτικών ροών και η

Καρφιά από την Τουρκία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας: «Παραβιάζει την δικαιοδοσία μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Μ. Βορίδης: Ο παράνομος μετανάστης πρέπει να οδηγείται σε κράτηση προκειμένου να απομακρυνθεί – Αυστηροποιείται ο νόμος

«Η αντίδραση των Τούρκων ήταν αναμενόμενη», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης

Θ. Κοντογεώργης: Μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και