Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Πλεύση Ελευθερίας για την κατάσταση στην Υγεία

«Χθες ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιωδώς ότι ηγείται «Κράτους που πατάει στέρεα και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών…». Με την εξαίρεση φυσικά, η προσδοκία των πολιτών να περιλαμβάνει κάτι το εξωφρενικό, όπως το να προσδοκούν ασθενοφόρο…» σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.


«Μια μητέρα και το τελειόμηνο μωρό της πέθαναν στην Νέα Μάκρη περιμένοντας επί ώρες την άφιξη του ΕΚΑΒ. Ένα ακόμη από πλήθος περιστατικών, μόνο που εδώ υπάρχει αιτιολογική σχέση εξακριβωμένη μεταξύ της τραγικής κατάληξης και της αδόκητης συμπεριφοράς μιας κρατικής υπηρεσίας. Πέθαναν δηλαδή από αυτήν κι εξ αιτίας της», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και κατήγγειλε ότι «το ΕΚΑΒ διοικείται στην πραγματικότητα από μια σκληρή ομάδα της ΔΑΚΕ» και έχει και «έναν διακοσμητικό διοικητή που διαπλέκεται μαζί τους από το 2004».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι «αυτός ο διαλυμένος κι αδιαφανής μηχανισμός, κατά την προηγουμένη κρίσιμη περίοδο διαχειρίστηκε όλη την υπόθεση της αδιαφανούς και μεροληπτικής διαλογής των μονάδων εντατικής θεραπείας, είναι ο μηχανισμός με τις VIP ΜΕΘ».

«Κυρία Τζάκρη, σα να μην πέρασε μια μέρα. Πάλι τα ίδια. Οι VIP MΕΘ, τα σενάρια, τα κυκλώματα…», είπε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συνέστησε στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη χώρα και να δώσει απαντήσεις για τα μεγάλα θέματα της υγείας και το πώς το σύστημα θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

«Εκπροσωπώντας ένα κόμμα που αισθάνεται περήφανο για τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, το ΕΣΥ, αναρωτιέμαι αν αισθάνεται η κυβέρνηση την ανάγκη να απολογηθεί γι΄αυτά που δεν έκανε τέσσερα χρόνια και αναγκάστηκε να εξαγγείλει προεκλογικά, λόγω των τραγικών περιστατικών», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.


Ο κ. Κατρίνης σχολίασε επίσης, ότι δεν άκουσε τον υπουργό Υγείας να λέει, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα δοθούν κίνητρα για να έρθουν οι νέοι γιατροί από το εξωτερικό και ότι θα δοθούν κίνητρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας. «Δεν άκουσα επίσης ούτε μια λέξη για τις λίστες της ντροπής των χειρουργείων που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν άκουσα ούτε μια λέξη, για το γεγονός ότι έχουμε μόνο δύο δημόσια κέντρα αποκατάστασης και χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται. Δεν άκουσα τίποτα για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, πλην αυτού που είπατε για το χάρτη υγείας. Πείτε ευθέως: Θα κλείσετε νοσοκομεία στην επαρχία; Δεν ακούσαμε τίποτα για το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών, δεν είπατε τίποτα για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Δεν είπατε τίποτα για τα νοσοκομεία στα νησιά και πώς θα στελεχωθούν», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης που πρόσθεσε πάντως: «Είναι πολύ ευχάριστο ότι αποδέχεστε την πρόταση-πρόκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, επιτέλους να έχουμε αξιοκρατικό τρόπο επιλογής διοικήσεων στα νοσοκομεία της χώρας. Περιμένουμε να το εξειδικεύσετε».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης, αναφέρθηκε σε όσα είπε ο υπουργός Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. «Όλοι αναφέρεστε σε προσωπικό γιατρό, ενώ όλα τα συστήματα ανά τον κόσμο, έχουν οικογενειακό γιατρό. Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπονται και άλλες ειδικότητες, πέραν της γενικής οικογενειακής ιατρικής, να εκτελούν χρέη οικογενειακού γιατρού, ονομάζοντας τους ‘προσωπικό γιατρό’, σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί οικογενειακοί γιατροί ή δεν υπάρχουν αρκετοί που να θέλουν να στελεχώσουν το σύστημα με χαμηλές αμοιβές και με όλα προβλήματα του συστήματος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να δοθούν κίνητρα και να επαναξιολογηθεί ο τρόπος κάλυψης των θέσεων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία. «Το σύστημα μας έχει πάρα πολλές εξειδικευμένες ειδικότητες και υποειδικότητες, χωρίς να στηρίζει τον πυλώνα του συστήματος δημόσιας υγείας, που είναι ο οικογενειακός γιατρός. Υπάρχουν και πολλές αστοχίες στην οργάνωση των νοσοκομείων. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν γυναικολογικές κλινικές αλλά δεν υπάρχουν παιδιατρικές. Δηλαδή κάποιος θα γεννάει αλλά το νεογνό δεν μπορεί να έχει υποστήριξη», παρατήρησε ο κ. Χουρδάκης και ζήτησε επαναξιολόγηση της νομοθεσίας ώστε να μην μπορούν διορισμένοι γενικοί οικογενειακοί γιατροί να πηγαίνουν στο δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο επίπεδο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *