Η επιστολική ψήφος, το φορολογικό νομοσχέδιο και τα Γλυπτά του Παρθενώνα απασχόλησαν τη συνέντευξη, που έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».
Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου έκανε, εν πρώτοις, λόγο για «βήμα προόδου με ιστορικά χαρακτηριστικά. Μια δημοκρατική κατάκτηση, που διευρύνει και εμβαθύνει τα πολιτικά δικαιώματα». Με την επιστολική ψήφο εντάσσονται όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία επιτυγχάνοντας την καθολικότητα, εξήγησε και συνέχισε:
Είναι «μια δημοκρατική κατάκτηση και με κοινωνικό πρόσωπο εντός της ελληνικής επικράτειας», καθώς υπερήλικες, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας ή με αναπηρία, ή για λόγους εποχιακής εργασίας δεν βρίσκονται στον τόπο που ψηφίζουν, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Βεβαίως, θα ακολουθήσει το στάδιο της διαβούλευσης με τα κόμματα του Κοινοβουλίου, διευκρίνισε, ενώ χαρακτήρισε ώριμη τη «θετική στάση από τα περισσότερα κόμματα».
Στα θέματα διασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου εξήγησε ότι κάθε πολίτης που θα ψηφίσει επιστολικά, θα λαμβάνει δύο φακέλους: ο ένας ατομικός και επώνυμος, ο άλλος ανώνυμος, που θα πέφτει στην κάλπη. Ενώ απάντησε και στη διατυπωθείσα αμφιβολία, μήπως κάποιοι επιχειρήσουν να ψηφίσουν δύο φορές. «Αν κάποιος δηλώσει, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης, ότι θα ψηφίσει επιστολικά, δεν θα μπορεί να ψηφίσει δια ζώσης», ήταν η κατηγορηματική δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
Η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου είναι και «μια απάντηση στην αποχή, η οποία αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα», επεσήμανε εξάλλου. Με άλλα λόγια, «δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα, είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Πιστεύω ότι όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις θα τοποθετηθούν θετικά το επόμενο διάστημα».
Για το φορολογικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε την κυβερνητική πολιτική να κερδίσει «η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία της, που φάνηκε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Να υπάρχει δημοσιονομική υπευθυνότητα -δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος για λόγους που όλοι κατανοούμε- και ταυτόχρονα να υπάρχει διατηρήσιμη ανάπτυξη. Το μέρισμα της οποίας να μοιράζεται δίκαια και συγχρόνως (να υπάρχει) μια δίκαιη κατανομή βαρών. Για λόγους φορολογικής και κυρίως, κοινωνικής δικαιοσύνης έρχεται η παρέμβαση αυτή».
Βεβαίως, «επειδή δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, γι’ αυτό και έχουν έλθει βελτιώσεις και υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις για τους νέους επαγγελματίες, αναφορικά με τον τόπο άσκησης της δραστηριότητας και το χρόνο άσκησης». Ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό», το ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% και καταργείται εντός διετίας για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συμπερασματικώς, «έχει έλθει ένας κορμός νομοσχεδίου που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των όποιων προβληματισμών μπορεί να υπήρχαν. Μας ενδιαφέρει ο δικαιότερος τρόπος κατανομής των φορολογικών βαρών και ταυτόχρονα να μπορούμε να ενισχύσουμε τομείς, οι οποίοι διαρθρωτικά υστερούν και έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης -και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως είναι κυρίως η Υγεία, η Παιδεία και άλλοι τομείς», έκλεισε την απάντησή του ο Θ. Κοντογεώργης.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Το (Βρετανικό) Μουσείο είναι βασικός συνομιλητής στην προσπάθεια που γίνεται. Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε στο συγκεκριμένο θέμα, το είπαμε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να υπάρξει επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον. Ταυτόχρονα εργαζόμαστε συστηματικά για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, οι οποίες είναι διαχρονικά καλές και ουσιώδεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».
Παραλλήλως, «έχουμε πετύχει να υπάρχει στην κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας μια διαφορετική συζήτηση και αντιμετώπιση. Είναι ένας εθνικός στόχος για τον οποίον δουλεύουμε συστηματικά, δεν υπάρχουν …κορώνες από την πλευρά μας, ούτε αιθεροβάμουσες επιδιώξεις».