Κ. Χατζηδάκης στο Bloomberg: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024 έναντι πρόβλεψης για 2,1%


Στην τελική ευθεία περνάει η διαδικασία σύνταξης του νέου τετραετούς δημοσιονομικού διαρθρωτικού προγράμματος, καθώς αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου. Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, όπως αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.


Στις 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν συνεννόησης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται αρχές Οκτωβρίου να καταθέσει και το νέο τετραετές πρόγραμμα που αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 2025 – 2028.

Αυτό το οποίο φαίνεται είναι πρώτον, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, όπως αποκάλυψε και ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, θα είναι στο 2,4% φέτος, έναντι πρόβλεψης για 2,1%.

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες φέτος θα αυξηθούν κατά 3,5% από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κυμανθεί φαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, πιο κοντά στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τράπεζας της Ελλάδος, στο 2,2% έναντι πρόβλεψης για 2,5%, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 153,7% του ΑΕΠ, με στόχο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, να φτάσει στο 130% το 2028.