«Τώρα, αυτή τη χρονιά το 2025, λόγω του ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πάει καλά και η ανάπτυξη συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε και κάνουμε αυτές τις 12 μειώσεις φόρων και αντί να κάνουμε μισή μονάδα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάνουμε μία μονάδα μείωση, ακριβώς γιατί μας το επιτρέπει η οικονομία, ο προϋπολογισμός και τα θετικά αποτελέσματα στη μάχη της φοροδιαφυγής. Συνεχίζουμε την ίδια προσπάθεια και για αυτό το λόγο, λόγω ανάπτυξης και λόγω φοροδιαφυγής λογαριάζουμε ότι θα έχουμε και νέες μειώσεις φόρων και το 2026 και το 2027. Η έμφαση θα είναι στους άμεσους φόρους. Γιατί αυτό είναι κάτι πιο ορατό στους πολίτες. Και επίσης η όποια μείωση δεν ενθυλακώνεται από ενδιάμεσους. Πάει κατευθείαν στον πολίτη».
Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη μείωση των άμεσων φόρων έως τη λήξη της τρέχουσας θητείας της, είναι αυτό που απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, κατά πόσο μπορεί η βελτίωση στα έσοδα του κράτους μπορεί να φέρει αλλαγές προς τα κάτω στους συντελεστές του ΦΠΑ.
«Χειροπιαστά δείγματα ελάφρυνσης θα έχετε από την 1η Ιανουαρίου και μετά. Διότι υπάρχει ένας προϋπολογισμός με βάση τον οποίο θα έχουμε 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών αλλά και στο επίπεδο των φόρων, 12 διαφορετικές μειώσεις φόρων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης για το 2025 είναι η μείωση κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι καλό νέο και για τους εργοδότες αλλά και για τους εργαζόμενους. Θα έχουμε όμως παράλληλα και άλλες μειώσεις φόρων σε όσους διαθέτουν κλειστά ακίνητα την τελευταία τριετία. Ο ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να είναι μηδενικός στις καινούργιες οικοδομές. Οι αγρότες θα έχουν επιστροφή σε μόνιμη πια βάση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κτλ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός επεσήμανε ακόμα τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, το 2023, το 2023 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Αυτό πρέπει να το σημειώσουμε γιατί καμιά φορά επιχειρείται να παρουσιαστεί το εντελώς αντίθετο. Όχι. Κάναμε μειώσεις φόρων από τη μία πλευρά, είχαμε ανάπτυξη της οικονομίας από την άλλη πλευρά και έτσι, παρά τις πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή, η χώρα μας ήταν η πρώτη το 2023 σε μείωση φόρων ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος» τόνισε.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για φορολογικές ελαφρύνσεις, ερωτηθείς ο υπουργός εάν υπάρχει σκέψη για κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως κυκλοφορεί σε δημοσιεύματα, το διέψευσε κατηγορηματικά.
«Όχι. Δημοσιεύματα μπορεί να είδατε, αλλά ο νόμος αυτός ήρθε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μετά από πολλά χρόνια για πρώτη φορά ο μέσος μισθωτός πληρώνει κατά τι λιγότερο σε φόρους από ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν είναι νοητό, όπως έχω ξαναπεί, το αφεντικό σε μια δουλειά να πληρώνει λιγότερο από τον εργαζόμενό του, ιδιαίτερα όταν αυτός αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι μια σημαντική αλλαγή. Τώρα στο μέλλον, εάν μας επιτρέπουν τα δεδομένα τα τεχνολογικά, δεν ξέρω κι εγώ σε πόσα χρόνια να εφαρμόσουμε και εκεί και αλλού συστήματα στηριγμένα στις νέες τεχνολογίες, στην τεχνητή νοημοσύνη κτλ που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε ένα άλλο σύστημα αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα και σίγουρα δεν έχουμε στα σκαριά τέτοιες σκέψεις και όλα αυτά τα οποία γράφονται είναι αποκυήματα φαντασίας».
Ο στόχος έως το 2027 είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, τα έσοδα από την προσπάθεια για τη μείωση της φοροδιαφυγής να φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Σταδιακά θα φτάσουμε εκεί. Ήδη έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και με σημαντικά αποτελέσματα. Στο ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024, φέτος είχαμε έσοδα μεγαλύτερα κατά 10,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με πληθωρισμό 3%. Που σημαίνει ότι το 7,3% ήταν ανάπτυξη και σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση του κενού ΦΠΑ, όπως λέγεται, φτάνοντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2027. Δηλαδή, αναφέρομαι στο πόσα λεφτά χάνει το κράτος από το ΦΠΑ. Ήδη έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση, από το 2018 έως το 2023 έχει πέσει στο μισό το κενό ΦΠΑ. Και να ξέρετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση που αντικειμενικά αν το μετρήσετε, έχει κάνει την πιο συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
«Θα λειτουργεί παράλληλα και το IRIS με όλες τις αποδείξεις και ο στόχος είναι να διευρυνθεί παντού. Τώρα είναι υποχρεωτικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ο στόχος είναι να πάει σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως. Τώρα, γιατί το κάναμε υποχρεωτικό; Διότι βολεύει τον απλό καταναλωτή. Δεν πληρώνει τίποτα ο απλός καταναλωτής, ούτε όταν συναλλάσσεται με έναν άλλο πολίτη, ούτε όταν συναλλάσσεται με έναν ελεύθερο επαγγελματία. (…). Διότι είναι πολύ χαμηλότερες οι χρεώσεις στο IRIS από ό, τι είναι με τα POS για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα έπρεπε να θέλουν, ακόμα και αν εμείς δεν το κάναμε» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης. Ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη να μεγαλώσει το όριο για συναλλαγές, ο κ. Χατζηδάκης, είπε «είναι κάτι το οποίο εμείς το έχουμε αγκαλιάσει. Προχωράει βήμα βήμα και θέλουμε να το στηρίξουμε. Το σημαντικό είναι ότι στις καθημερινές μας συναλλαγές μας εξυπηρετεί, διότι μιλάμε για τον πολύ κόσμο, τους μισθωτούς, τα νέα παιδιά, τους συνταξιούχους. Το ύψος που ήδη υπάρχει είναι σίγουρα χρήσιμο».
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό και το νέο τρόπο υπολογισμού του, ο κ. Χατζηδάκης καταρχήν υπογράμμισε πως «ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για 950 ευρώ κατώτατο μισθό έως το 2027. Αυτό μπορώ να σας πω. Υπάρχουν διαδικασίες, Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Θα ήταν αντιθεσμικό».
«Μπορώ να σας πω ότι αυτή την ώρα που μιλάμε η Ελλάδα είναι 12η στους 22 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος του κατώτατου μισθού. Στους 22, γιατί οι άλλοι 5 δεν έχουν κατώτατο μισθό. Και αυτό λαμβάνοντας υπόψιν και την αγοραστική δύναμη. Μπορώ επίσης να σας πω ότι ο κατώτατος μισθός από το 2019 και μετά, έχει ανέβει κατά 27,7% στην Ελλάδα, ενώ ο πληθωρισμός 16.5» προσέθεσε ο υπουργός.
Όσο αφορά το τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμό του κατώτατου, ο υπουργός ανέφερε τα εξής. «Εισάγεται ένα νέο σύστημα με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, για τους κατώτατους μισθούς που θα βασίζεται σε ένα μαθηματικό τύπο ο τελικός υπολογισμός. Από τη μία πλευρά ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα η επίπτωση του πληθωρισμού στους περισσότερο χαμηλόμισθους από τη μία πλευρά και η παραγωγικότητα από την άλλη, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια με βάση και το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής οδηγίας. Εμείς βασικά παίρνουμε το γαλλικό σύστημα και το υιοθετούμε».
Σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα μπει τέλος στις παρατάσεις της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε «δεν είναι μόνο ότι ορίζουμε μια σταθερή ημερομηνία 15 Μαρτίου με 15 Ιουλίου. Κάνοντας δεκτή την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δηλαδή ουσιαστικά και των λογιστών, έτσι όπως εκφράζονται από το Οικονομικό Επιμελητήριο βάζουμε κυρώσεις τόσο στην ΑΑΔΕ και τη Διοίκηση γενικότερα της ΑΑΔΕ, όσο και στους διοικητές των άλλων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι να δίνουν τα σχετικά πιστοποιητικά για να συμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κτλ.. Βάζουμε κυρώσεις και πρόστιμα στους ίδιους προσωπικά σε περίπτωση που δεν δώσουν τα πιστοποιητικά και τα στοιχεία νωρίς. Επομένως, καθώς υπάρχει αυτή η αντίληψη πια που για πρώτη φορά υιοθετείται από το Ελληνικό Δημόσιο, θεωρούμε και εμείς και το Οικονομικό Επιμελητήριο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει αυτό. Διότι αν δεν δώσει ο τάδε διοικητής ή ο δείνα υπηρεσιακός γραμματέας υπουργείου τα στοιχεία, θα φάει καμπάνα 2.500 ευρώ ο ίδιος και μετά για κάθε μέρα καθυστέρησης θα τρώει και ένα πενηντάρικο ακόμα».