Ηράκλειο: Το ΠΑΓΝΗ επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος


Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος με επίκεντρο όπως τόνισε συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα, με επίκεντρο την εφαρμογή του νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.


«Ο νόμος προβλέπει την δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Ψυχικής υγείας με επτά Περιφερειακά Δίκτυα» σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε μια ενιαία υπηρεσιακή διοίκηση, υπό έναν υποδιοικητή, ενιαία νοσηλευτική διοίκηση και ενιαία ιατρική διοίκηση, όπως και ότι το δίκτυο, το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία από 1-1-2025, θα έχει δικό του επιστημονικό συμβούλιο, κάτι που «θα δημιουργήσει δυνατότητες, να έχουμε μια έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών».

Επίσης ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης της θεραπευτικής συνέχειας, το οποίο θα υπάρξει και μέσω του οποίου θα δίδεται η πληροφορία που χρειάζεται προκειμένου «να ανακαλύπτουμε έγκαιρα τα νέα περιστατικά και να τα καθοδηγούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις θέσεις θεραπείας».

Ο κ. Βαρτζόπουλος που αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και ειδικά σε ότι αφορά την ψυχική υγεία, ανέφερε ότι αυτές είναι γνωστές «και γι’ αυτό γίνονται οι μεταρρυθμίσεις» σημειώνοντας πως «το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τα Περιφερειακά Δίκτυα έχουν και αυτό το σκοπό. Να αυτοδιοικηθούν αποκεντρωμένα» κάτι που σημαίνει όπως διευκρίνισε ότι θα υπάρχει μια ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διοίκηση η οποία θα εντοπίζει τις ανάγκες και πως οι προκηρύξεις του προσωπικού θα γίνονται από το Δίκτυο, οπότε συνέπεια αυτού θα είναι μια «αποκεντρωμένη εξειδικευμένη διοίκηση η οποία σίγουρα θα ανταποκρίνεται καλύτερα και πιο γρήγορα στις απαιτήσεις».

Για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ που εντοπίζει προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί λύση και πως σε εύλογο χρονικό διάστημα «θα μπορέσουμε να έχουμε δύο νέους καθηγητές για να εξυπηρετήσουν την κλινική», ενώ σε ότι αφορά την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ ο υφυπουργός Υγείας υγείας κατέληξε ότι το έργο της είναι απολύτως εξασφαλισμένο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *