Για δυναμική επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα μιλά ο Μητσοτάκης


Για νέα δυναμική που διαμορφώνεται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.


Ο επαναπατρισμός ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθενώνα από τη Σικελία στην Αθήνα δείχνει ότι «χτίζεται μομέντουμ» προς τον τελικό επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα (με το Ιταλικό Μουσείο) και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην Telegraph, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα «συνθέτει το παζλ» και η συμφωνία που συνήφθη με ένα ιταλικό μουσείο (σ.σ το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο) θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Τη Δευτέρα το θραύσμα της Σικελίας, που απεικονίζει πιθανότατα τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, θα αποκαλυφθεί στο νέο του «σπίτι» στο Μουσείο της Ακρόπολης στην ελληνική πρωτεύουσα, παίρνοντας τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που γίνεται πιο πλήρης με κάθε κομμάτι που επιστρέφεται.


Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas, το έργο – που απεικονίζει είτε την Άρτεμη είτε την Πείθω – θα δανειστεί στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο σημαντικών αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.
Το κομμάτι αποκτήθηκε αρχικά από τον Ρόμπερτ Φέιγκαν (Robert Fagan), τον πρώην πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία, και αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο από τη χήρα του το 1820.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη σύνθεση του παζλ, περιλαμβάνει πολλά μουσεία, όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο». «Αυτό είναι ένα σημαντικό θραύσμα γιατί είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέρος της ζωφόρου που απεικονίζει τους θεούς. Βρίσκεται στη Σικελία για σχεδόν δύο αιώνες και αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία, όχι ως δάνειο, αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει επ’ αόριστον» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναφέρει ότι το μέλλον των γλυπτών αποτελεί θέμα του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το μουσείο λέει ότι εμποδίζεται από νόμο του Κοινοβουλίου να τα επιστρέψει. Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, το Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια νέα προσφορά για την επιστροφή των γλυπτών όταν επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *