Ειρ. Aγαπηδάκη: Σε εξέλιξη το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Προλαμβάνω» στο χώρο της υγείας


Στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας πως πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε συγκροτημένο και οργανωμένο σύστημα πρόληψης, το οποίο θα ενισχύεται συνεχώς.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη χώρα μας οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα για όλους τους πολίτες, δωρεάν, εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Να σας πω αμέσως ότι αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, δυόμισι εκατομμύρια γυναίκες και 500.000 επιπλέον 45 ως 74 ετών γυναίκες δικαιούχοι του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για την πρόληψη. Έχουμε εκεί γυναίκες 21 ως 65 ετών 2,5 εκατομμύρια. Έχουμε το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ξεκινά αρχές Ιουνίου και εκεί μιλάμε για τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50 70 ετών και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά που ξεκινάει το φθινόπωρο.

30 ως 70 ετών, πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες. Αν τα αθροίσετε θα δείτε ότι μιλάμε σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.


Έχουμε και το πρόγραμμα της παιδικής παχυσαρκίας που είναι ήδη σε εξέλιξη για τα παιδιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η πρόληψη να μην ξεκινά μόνο όταν είμαστε ενήλικες, αλλά να πηγαίνουμε νωρίς, όταν μπορούμε να τροποποιήσουμε τις συμπεριφορές για να μην αναπτύξουμε χρόνια νοσήματα.

Δουλεύουμε και εμείς στο πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για να προλάβουμε τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο φαινόμενο.

Να επιστρέψω όμως στις προληπτικές εξετάσεις, γιατί πραγματικά για μένα ξέρετε που υπηρετώ και τον χώρο της δημόσιας υγείας και πριν εμπλακώ στην πολιτική, πραγματικά μου δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση το ότι τα κατάφερε επιτέλους η χώρα και έχει αυτό το πρόγραμμα το συγκροτημένο, το οργανωμένο προληπτικών εξετάσεων και το μόνο που χρειάζεται πλέον να κάνει ο πολίτης είναι να μπει στο site mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr, αντίστοιχα στα προγράμματα τα επόμενα δεν χρειάζεται ούτε να πάει στο γιατρό.

Πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι δεν χρειάζεται να πάνε στο γιατρό για συνταγογράφηση. Το παραπεμπτικό για τις εξετάσεις έχει ήδη εκδοθεί αυτόματα. Άρα κάνουμε μια υπενθύμιση στις γυναίκες που έχουν άυλη με το μήνυμα, να κάνουν τις εξετάσεις τους και στους άνδρες και στις γυναίκες, γιατί δεν είναι μόνο για γυναίκες οι οποίοι δεν έχουν άυλη, μπαίνουν στα site, βλέπουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, κλείνουν ραντεβού, κάνουν τις εξετάσεις τους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *