Ε. Τουρνάς: Ουδεμία σχέση το «ΑΙΓΙΣ» με τα 2,23 δισ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από την ΕΕ

Ουδεμία σχέση έχουν οι πόροι του προγράμματος ΑΙΓΙΣ με τα 2,23 δις ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΕΕ, ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας νωρίτερα σήμερα, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα.


Το ΑΙΓΙΣ είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί ποτέ σε σχέση με την Πολιτική Προστασία της χώρας. «Είναι ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 2 δις ευρώ, μετά την επικαιροποίησή του. Μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υπήρχε πριν, δεν το βρήκαμε έτοιμο. Αντιθέτως, το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε και το υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση για να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας της χώρας», είπε ο κ. Τουρνάς και επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα πόρων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και συνεπώς απαιτούσε χρόνο η προετοιμασία του ΑΙΓΙΣ. «Μέχρι σήμερα στο ΑΙΓΙΣ έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 656,9 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 33,3% του συνολικά διαθέσιμου. Στο εξής δε οι εντάξεις έργων θα είναι γρηγορότερες, λόγω της προετοιμασίας που προηγήθηκε», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία σχέση έχουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού με τα κονδύλια του προγράμματος ΑΙΓΙΣ» και «ούτε ένα ευρώ, έχει χαθεί από το πρόγραμμα που συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Ο κ. Τουρνάς, εξήγησε ότι τα κονδύλια που «εξασφάλισε» ο Πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στον Παλαμά, δηλαδή, τα 2,23 δις, είναι η έξτρα συμβολή της Ευρώπης.

Σε σχέση με την αξιοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ο υφυπουργός κ. Τούρνας είπε ότι η Πολιτική Προστασία «αλλάζει επίπεδο» και αποκτά τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αναρωτήθηκε «πόσες φορές έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση για την σημασία της Πολιτικής Προστασίας» και ότι «έχει αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία». Μετά όμως και τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, όπως τόνισε, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς τελικά προστατεύονται οι πολίτες και αν υπάρχει πρόληψη για να σωθούν ζωές από φυσικές καταστροφές. Ως χαρακτηριστική περίπτωση επικαλέστηκε ο κ. Χήτας τη σημερινή απόφαση να επανδρώσει προληπτικά ο στρατός τις περιοχές για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρές βροχές, και ενώ, όπως είπε, αυτό δεν συνέβη στις προηγούμενες φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στο κλίμα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» γιατί, όπως υπογράμμισε, είναι ένα πρόγραμμα που «αγνοείται», μέχρι στιγμής, αγνοούνται οι πόροι του προγράμματος, η απορρόφησή του και η χρηματοδότηση των έργων. «Ο ίδιος ο κ. Κικίλιας έχει δηλώσει ότι απορροφήθηκε μόλις το 1% του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 2 δις ευρώ», είπε ο κ. Χήτας και ζήτησε ενημέρωση σε ποια έργα έχει απορροφηθεί το 1% του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και τι έχει απογίνει με το υπόλοιπο 99% του Προγράμματος και αν στους αδιάθετους πόρους αυτού του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται και τα 2,25 δις ευρώ, που ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει η ΕΕ.


Ο κ. Τουρνάς απάντησε και για την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων μέσων, στις πρόσφατες πλημμύρες. «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ήδη σε γενική επιφυλακή από την προηγούμενη εβδομάδα της έλευσης του Ντάνιελ. Ήταν λοιπόν εκεί. Όμως σε αυτό το φαινόμενο δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Να σας πω απλά ότι σε αυτό το φαινόμενο είχαμε αρκετά οχήματα, τα οποία όπως και τα τρακτέρ όπως και τα υπόλοιπα οχήματα των πολιτών και των αγροτών, κόλλησαν στη λάσπη, έπεσαν στα σπασμένα ρείθρα και έπεσαν σε σπασμένες γέφυρες. Είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν ούτε οι βάρκες που είχαν αναπτυχθεί», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε: «είχαμε τα ελικόπτερα, επτά της Πυροσβεστικής από τα μισθωμένα και τρία των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Και περιμέναμε να σταματήσει αυτό το κακό, αυτές οι καταιγίδες και αυτές οι αστραπές, έτσι ώστε αυτά τα δέκα ελικόπτερα να ξεκινήσουν. Και ξεκίνησαν το μεσημέρι τις διασώσεις και έκαναν 807 διασώσεις ανθρώπων. Επιπλέον, φθάσαμε στις 3,5 χιλιάδες διασώσεις ανθρώπων συμπολιτών μας, οι οποίοι βρισκόταν σε κίνδυνο στα χωριά του Κάμπου και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν λειτουργήσαμε».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *