Ταυτότητες, προσωπικός αριθμός ψηφιοποίηση των δικογραφιών για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αλλά και ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς καθώς και τα απαραίτητα μέτρα κυβερνοασφάλειας, είναι τα θέματα στα οποία στάθηκε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην εκομπή «Συνδέσεις». Δεν έλειψε και η ζωντανή σύνδεση με τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα όπου επί 9 χρόνια ήταν δήμαρχος ο κ. Παπαστεργίου.
Το θέμα είναι να δούμε πως μπορούμε πλέον να απλοποιήσουμε διαδικασίες με την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε μερικές μέρες έρχεται ο «ψηφιακός βοηθός»του gov.gr», ο οποίος μάλιστα θα απαντά σε συνδυαστικές ερωτήσεις και θα καθοδηγεί τους πολίτες πού θα πρέπει να απευθύνονται για να διεκπεραιώσουν την δουλειά του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «πλέον, μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερη ανάλυση των διαδικασιών με σκοπό να γίνουν όλα πολύ πιο απλά. Στην ουσία, είναι η πρώτη προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου να μπει στην τεχνητή νοημοσύνη, σε μια συμφωνία πακέτο που έχουμε με τις εταιρείες που δουλεύουν τις μηχανές ΑΙ».
Ο ψηφιακός βοηθός, απαντά στα τα ελληνικά από το πώς βγάζω πιστοποιητικό γέννησης, μέχρι δύσκολες συνδυαστικές ερωτήσεις όπως θέλω να ανοίξω στην Ελλάδα ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός όλα θα γίνονται ψηφιακά από το 2027. Ο δρόμος πρέπει να είναι ένας, ακριβώς αυτός της ψηφιοποίησης. Με την τετραετία τη μαγική του Υπουργείου που πέρασε, καταφέραμε και ανοίξαμε τις βάσεις, τα δεδομένα του δημοσίου και πλέον μπορούμε να τα παίρνουμε. Για τους μη μυημένους ο ψηφιακός βοηθός είναι πιο εύκολος διότι ρωτάς σε απλή γλώσσα, και η απάντηση είναι σαφής και σου δίνει και την πηγή που πρέπει από εκεί και πέρα να ακολουθήσει.
Ο προσωπικός αριθμός έρχεται τον Δεκέμβριο
Με τον προσωπικό αριθμό είναι δεδομένο ότι ξέρουμε ποιος είναι ο πολίτης, γιατί υπήρχαν διάφορα ζητήματα με λάθος ονόματα, επίθετα, ημερομηνίες γέννησης. Ο προσωπικός αριθμός είναι μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσουμε πλέον τα μητρώα του κράτους. Ξέρουμε και ποιοι είμαστε και που γεννηθήκαμε και ποιοι είναι οι γονείς μας. Άρα πάρα πολλές διαδικασίες που απαιτούνται στο δημόσιο πλέον απλοποιούνται, είπε ο υπουργός κα χαρακτήρισε υπερβολές, όσα λέγονται «περί διαβόλου ή αντίχριστου»
Ο προσωπικός αριθμός είναι καινοτομία, είναι μεταρρύθμιση, είναι το ΑΦΜ μας. Ο προσωπικός αριθμός θα εκδοθεί για το πρώτο διάστημα με τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς τα δύο ψηφία και από το επόμενο τετράμηνο και μετά θα βγαίνει αυτόματα για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Όπιος δεν έχει βγάλει την καινούργια ταυτότητα, ισχύει κανονικότατα η υπάρχουσα, είπε ο κ. Παπαστεργίου για να απαντήσει στη συνέχεια σε ερώτηση της Χριστίνας Βίδου για μελανό σημείο, σχετικά με τις φωτογραφίες στα αστυνομικά τμήματα. Ειναι στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη το πού θα βγάλει φωτογραφίες, τόνισε ο υπουργός.
Πώς η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης
Η ψηφιακή επίδοση των δικογράφων δουλεύει σε πιλοτικό επίπεδο ως εργαλείο.
Είναι έτοιμη η πλατφόρμα και είναι θέμα πλέον του υπουργείου Δικαιοσύνης να κρίνει εάν η πλατφόρμα πληροί τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε οριζόντια λειτουργία. Ως εργαλείο είναι έτοιμο, παραδίδουμε την πλατφόρμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να τη χρησιμοποιήσει. Πέρα από αυτό, υπάρχει το τεράστιο έργο του e juctice, της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων. Έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα τα ειδικά δωμάτια και ο ειδικός εξοπλισμός σε φυλακές, σε ανακριτικά καταστήματα, σε αστυνομικά τμήματα. Σκοπός είναι να μην χάνουμε χρόνο, δυνάμεις που απαιτούνται για μεταγωγές κρατουμένων και να μην έχουν αναβολές δικών». Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης των δικογραφιών, των πρακτικών και μίλησε για «μια νέα εποχή. Η ψηφιοποίηση και εδώ θα φέρει αλλαγές και στη δικαιοσύνη και στην ανάπτυξη».
Πάρα πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός την ψηφιοποίηση των δικογραφιών. «Όλος αυτός ο όγκος που έπρεπε οι δικαστές να κουβαλάνε μαζί τους μετά από καιρό ψηφιοποιείται. Έχουμε δει τι συμβαίνει στα υπόγεια και τις αποθήκες των δικαστηρίων. Όλο αυτό πλέον προχωρά σε μια νέα εποχή όπου θα μπορούμε να έχουμε ψηφιοποιημένη και πολύ εύκολα προσπελάσιμη όλη αυτή την πληροφορία. Πραγματικά η ψηφιοποίηση θα φέρει αλλαγές και στη δικαιοσύνη αλλά και στην ανάπτυξη. Γιατί η πολύ αργή απονομή πολλές φορές της δικαιοσύνης δρα και αντιαναπτυξιακά.
Δεν πρέπει ποτέ να νιώθουμε ότι τα έχουμε λύσει όλα, ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς, απάντησε ο κ. Παπαστεργίου σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου περί κυβερνοασφάλειας.
Καθ οδόν για τη Βουλή είναι νομοσχέδιο που έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη νέα ρυθμιστική αρχή για τον νέο Εθνικό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: Αυτό το οποίο σήμερα γίνεται για ένα στενό πυρήνα 70 περίπου φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πλέον να απλωθεί σε 2.000 φορείς και συγκαταλέγονται ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανίες φαρμάκων, η αλυσίδα της διατροφής.
Σχεδόν έτοιμη και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς
Η πλατφόρμα μέσα στο Δεκέμβριο θα συνδέει πλέον όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζώα συντροφιάς, κτηνιάτρους, καταφύγια, δήμους, περιφέρειες, όπου αυτές έχουν σχέση με τους πολίτες τους ίδιους. Πλατφόρμα για το αν έχω χάσει, αν έχω βρει ένα ζώο συντροφιάς στον δρόμο, σκανάρω, το ακούω και μπορώ να καταλάβω που είναι. Μέσω ενός QR code που μπορούμε και πρέπει να εκτυπώσουμε στο περιλαίμιο του και σκανάροντας με τη φωτογραφική μηχανή του κινητού μπορούμε να δούμε σε ποιον ανήκει.
Κατά τη ζωντανή σύνδεση με το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα, όπου διατέλεσε δήμαρχος επί 9 χρόνια , ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην παρουσία του νυν και δύο πρώην δημάρχων στα εγκαίνια του χωριού, με μήνυμα κατά της τοξικότητας που πολλές φορές βλέπουμε στην πολιτική σκηνή.