Για τα ελληνοτουρκικά, λίγο πριν τη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, και τις συνέπειες στο μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Ο πρωθυπουργός θα είναι σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας. Αυτές οι τακτικές συναντήσεις είναι απαραίτητες μεταξύ των δύο γειτόνων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος και σίγουρα δύσκολος γείτονας. Δεν έχει αλλάξει σε πολλά. Το κάνει γιατί στοχεύει στην ισλαμιστική ψήφο. Το κάνει τα τελευταία χρόνια, όπως και έκανε τζαμί τη Μονή της Χώρας, και θα έπρεπε να είναι μουσείο. Στις τελευταίες εκλογές, ένα ακραία ισλαμιστικό κόμμα έλαβε 7% στα δεξιά του Ερντογάν. Έως τώρα ο Ερντογάν μονοπωλούσε την ισλαμιστική ψήφο και χάρη σε αυτή κυριαρχούσε. Η ατζέντα που πάει ο κ. Μητσοτάκης είναι για να διατηρηθεί το κλίμα ύφεσης, το οποίο δεν ήταν δεδομένο και είναι επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης που συμπλήρωσε επίσης ότι το να βρει κανείς προβλήματα στην τουρκική πλευρά είναι το πιο εύκολο.
«Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε να μην πάει ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρώ πως ήταν πετυχημένη η στρατηγική προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία είναι μια δύσκολη χώρα 90 εκατομμυρίων κατοίκων, και έχουμε προχωρήσει στο κομμάτι των εξοπλιστικών» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ότι οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες.
Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη είπε επίσης ότι η Τουρκία εκτέθηκε με αυτό που έκανε και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να είναι αιθεροβάμων ή αφελής στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως με έναν γείτονα σαν την Τουρκία. «Γι’ αυτό η Ελλάδα επενδύει στην αποτροπή. Είναι μια διαρκής προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Δ. Καιρίδης είπε ότι η Αίγυπτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης.