Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας».
«Η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα άκρα (…). Θα πάθει μεγάλο κακό, θα καταστραφεί αν συνεργαστεί με τον ψεκασμό και τα κόμματα κουκουρούκου στα άκρα», επισήμανε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται να περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή ακόμη και για λόγους συμφέροντος (…). Όποια κόμματα στην ιστορία πήγαν από κεντροδεξιά ακροδεξιά, αυτά τα κόμματα δεν πήγαν καλά».
Αυτά, στην αρχή της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
«Σας το λέω με το χέρι στην καρδιά ότι προφανώς ο ελληνικός λαός είναι αυτός που αποφασίζει, αλλά ότι τις δύο φορές που μπήκε ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση έγινε με πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς, είτε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Και ότι η Νέα Δημοκρατία για λόγους και προσωπικού συμφέροντος θα σας έλεγα, έχει την κόκκινη γραμμή εκεί. Άλλωστε όποιο κόμμα κεντροδεξιό πήγε ακροδεξιά, είτε λέγεται Σούνακ στη Βρετανία, είτε ακόμα αν θέλετε και μια δικιά μας εμπειρία, το 2012, δεν τα πήγε καλά στις εκλογές, για να μην πω ότι καταστράφηκε διότι πήρε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Είτε λέγεται Βρετανοί συντηρητικοί είτε λέγεται Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του ’12. Όσο η κεντροδεξιά βάζει νερό στο κρασί της νομίζοντας ότι έτσι ανταποκρίνεται σε κάτι πέραν αυτής, τόσο το νομιμοποιεί και το μεγενθύνει. Αυτό έχει δείξει η ευρωπαϊκή εμπειρία, αυτό έχει δείξει και η ελληνική εμπειρία. Και για αυτό και για λόγους συμφέροντος, αν δεν με πιστεύετε επί των αρχών, διότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα όταν μιλάμε για αρχές πια σήμερα στην πολιτική, ενδεχομένως και δικαιολογημένα-για λόγους συμφέροντος, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί, θα πάθει πολύ μεγάλο κακό η ίδια εάν παραβιάσει αυτή την κόκκινη γραμμή και συνεργαστεί με την ακροδεξιά και με τον ψεκασμό (…)».
Η ύφεση με την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και μάλιστα κενού περιεχομένου
«Θεωρώ ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν επικίνδυνα για την Τουρκία και στη Συρία. Είναι ένα πηγάδι δίχως πάτο, με πολλές αβεβαιότητες και μεταβλητές και προφανώς με τον μεγάλο κίνδυνο για την Τουρκία που είναι το Κουρδικό (…). Η Τουρκία είναι γεγονός ότι βιάζεται να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της. Θεωρεί ότι έκανε μια μεγάλη επένδυση τα τελευταία 13 χρόνια. Ο ίδιος ο Ερντογάν υπέστη μεγάλη κριτική στο εσωτερικό για το γεγονός ότι φιλοξένησε 3 και πάνω εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και τώρα είναι η ευκαιρία να το τρίψει αυτό στη μούρη της αντιπολίτευσης και να βγει μπροστά και να μιλήσει για τη μεγάλη του νίκη, μεταξύ των οποίων είναι και η υπογραφή ενός αντίστοιχου να πούμε Συρο-τουρκικού. Η Τουρκία είναι σάρκα και οστά και μετράει τα βήματά της, διότι εδώ οι στόχοι της είναι αντιφατικοί. Από τη μια θέλει την επιστροφή των προσφύγων που για να επιστρέψουν χρειάζονται μια συμπεριληπτική διακυβέρνηση και μια ηρεμία στη Συρία. Από την άλλη έχει το Κουρδικό ή να κεφαλαιοποιήσει τέτοια γεωστρατηγικά κέρδη όπως ένα μνημόνιο, πιέζοντας τη νέα διακυβέρνηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα φανεί λοιπόν, σοφή ή θα φανεί βιαστική; Είναι ένα ερώτημα αυτό το οποίο μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πάντως να θυμίσουμε ότι η Τουρκία έκανε το κακούργημα σε σχέση με το τουρκο – συριακό που είναι το Λιβυκό. Και ειδικά με την Λιβύη, εκεί πλέον παρέκαμψε πλήρως τη γεωγραφία (…)». Όσο για το αν σηματοδοτεί και το πάγωμα κάθε προσπάθειας αναζήτησης λύσης για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Άγκυρα, από την πλευρά μας, τόνισε ότι «Αυτό θα έχει πολύ αρνητική συνέπεια στην ελληνοτουρκική σχέση και στην τρέχουσα ύφεση που διάγουμε. Είναι πολύ νωρίς να το πούμε ακόμα, επιμένω ότι δεν είμαστε εκεί, αλλά τολμώ να πω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει δικαιώματα και η Ελλάδα να συνεχίζει σε έναν δρόμο. Και αν μου επιτρέπεται να το πω ευρύτερα, ότι αυτή η ύφεση, που την καλωσορίζουμε τόσο πολύ στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορεί στις Βρυξέλλες να είναι κενού περιεχομένου. Πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, πέρα από τα κέρδη που έχουμε από το ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και όλα αυτά. Χρειάζεται κάποτε να προχωρήσει κιόλας, έτσι δεν είναι; Δεν είμαστε αφελείς. Αυτό είναι το μήνυμα προς την Άγκυρα. Να μην θεωρεί ότι αυτή η ύφεση είναι απλώς μια δικιά της άσκηση δημοσίων σχέσεων στο Κογκρέσο, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις δυτικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δεν θα είναι το φύλλο συκής για τον τουρκικό επεκτατισμό και ανθελληνισμό. Το αντίθετο», είπε στη συνέχεια.