Χρήστος Κέλλας από την Αλεξανδρούπολη: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων της Ε.Ε. για τον περιορισμό και την εκρίζωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων»

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης εφαρμογής των προβλεπόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς που έχει προσβάλει τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, υπογράμμισε από την Ορεστιάδα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, ο οποίος είχε από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις σε όλο το Νομό με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για θέματα ζωονόσων.


«Με το που είχαμε χθες τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα για την ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών -από το Κρατικό Εργαστήριο Αναφοράς Αθηνών-, είμαστε σήμερα εδώ για να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία προβλέπονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου…Ζητάμε τη συνεργασία κατ’ αρχήν της Περιφέρειας και των κτηνιάτρων αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων μας…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε αυτό που προέχει είναι ο περιορισμός το συντομότερο δυνατό της νόσου προς αποφυγή των επιπτώσεών της στην οικονομία, την κτηνοτροφία, τις εξαγωγές, αναφέροντας ενδεικτικά ως προς τα προβλεπόμενα μέτρα τη δημιουργία ζώνης προστασίας τριών χιλιομέτρων περιμετρικά του κρούσματος και ζώνης επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων .

Σημείωσε πως «είναι ένα νόσημα μεταδοτικό, είναι ιός και μάλιστα ιός DNA…», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών είναι ζωονόσος , μεταδίδεται από αιγοπρόβατα σε αιγοπρόβατα μόνον. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν μεταδίδεται στα βοοειδή, δεν μεταδίδεται στα χοιρινά. Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τον καταναλωτή και ούτε για τα προϊόντα αυτού, δηλαδή γάλα και κρέας», είπε ο κ. Κέλλας. Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως υπάρχει υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει κάποιες αποζημιώσεις, συμπληρώνοντας ότι σήμερα προέχει ο περιορισμός της νόσου και η εκρίζωσή της και το θέμα των αποζημιώσεων θα επανεξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

Χριστόδουλος Τοψίδης: ‘Αμεση η ανταπόκριση του υπουργείου. Στόχος να μη μεταδοθεί η ζωονόσος σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος συνόδεψε τον κ. Κέλλα και τον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο στην περιοδεία τους στο Νομό δήλωσε «…Προσπαθούμε πραγματικά -παρουσία και της ηγεσίας σήμερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- να αντιμετωπίσουμε με τις υπηρεσίες μας όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την ασθένεια. Προσπαθούμε να μη μεταδοθεί σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες… Θα πρέπει οι καλλιέργειες στην περιοχή αυτή να μην προωθηθούν για ζωοτροφές παρά μόνο για άλλες χρήσεις. Είναι μια σειρά μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τα τηρήσουμε. Υπάρχει η εμπειρία στους κτηνιάτρους της περιοχής μας γιατί πριν δέκα χρόνια αντιμετωπίσαμε την ίδια ασθένεια και τότε περιορίστηκε μόνο στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, αυτή τη φορά θα βάλουμε τα δυνατά μας με ότι αυτό συνεπάγεται να περιοριστεί μόνο στην Π.Ε. Έβρου.», είπε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε πως η εμφάνιση των ζωονόσων συνδέεται και με τη γειτνίαση με χώρες εκτός Ε.Ε., ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την ηγεσία του υπουργείου για τα άμεσα αντανακλαστικά και ζήτησε τη συνδρομή των ΜΜΕ για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών προκειμένου όπως ανέφερε να προστατευθεί η οικονομία της περιοχής.

Παρόντες στις συναντήσεις και οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη της έγκαιρης ενημέρωσης, της συνεργασίας όλων των αρμόδιων Αρχών και των πολιτών ώστε το συντομότερο δυνατό να αντιμετωπιστεί το θέμα και να επανέλθει η πρότερη κατάσταση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *