Αλ. Τσίπρας: Κινήσεις πανικού οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης – Στέρησαν 7 δισ. από τους συνταξιούχους και τώρα τους δίνουν 300 εκατ.

Την άποψη ότι η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι «πιο δύσκολη από ποτέ» ακόμα και συγκριτικά με την περίοδο του πρώτου μνημονίου, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT ενόψει της αυριανής περιοδείας του στη Θεσσαλία, ενώ επέκρινε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ως «κινήσεις πανικού» πριν τις εκλογές. Σχολίασε ότι οι επερχόμενες εκλογές γίνονται «σε μια περίοδο πολύ δύσκολη» ιδίως, τον τελευταίο ένα – ενάμιση χρόνο, κατά την οποία κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει ένα «μικρό γολγοθά». Η κατάσταση αυτή, σημείωσε, επηρεάζει όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά και τη μεσαία τάξη, καθώς τα εισοδήματα έχουν υποστεί ουσιαστικά μείωση 20% και στον κατώτατο μισθό 40%, εκτιμώντας πως ο κόσμος «αναζητά ουσιαστικές απαντήσεις».


Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες παροχές της κυβέρνησης στους συνταξιούχους, υπογράμμισε πως «με παροχές τελευταίας στιγμής και μάλιστα εφάπαξ καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το κλίμα». «Το μυρίζονται ότι πρόκειται για κινήσεις πανικού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αφού στέρησε «7 δισ.» από τους συνταξιούχους τώρα τους δίνει «300 ευρώ, φιλοδώρημα πριν την κάλπη». «Μια λογική που ευτελίζει και τον ίδιο τον πολίτη» και τον «υποβαθμίζει», όπως είπε, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «όραμα και προοπτική για το μέλλον».

Όπως είπε, «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μπορούμε να έχουμε μια πολιτική που θα προστατεύσει τους αδύναμους και τους μεσαίους και ταυτόχρονα θα έχει δώσει αναπτυξιακή προοπτική, με μια επιχειρηματικότητα βιώσιμη και σταθερή, απαλλαγμένη από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας διαφθοράς». Σχολίασε, μάλιστα, ότι «δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε τόσο εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο». «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έχει σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στα «δισ. απευθείας αναθέσεων» την περίοδο της πανδημίας.

«Αισχροκέρδεια Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων περνάει «πιο δύσκολα από ποτέ» ακόμα και σε σχέση την περίοδο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα του πρώτου μνημονίου με τις μειώσεις μισθών, ιδίως στο δημόσιο τομέα και τη διόγκωση της ανεργίας, λόγω της «οριζόντιας συρρίκνωσης» των εισοδημάτων εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως σε μια «από τις χειρότερες στιγμές», «δε σεβάστηκε του θεσμούς», δημιούργησε έναν «μηχανισμό προπαγάνδας και υπέρβασης κάθε ορίου κράτους δικαίου και δημοκρατικής λειτουργίας» με «παρακολουθήσεις και χειραγώγηση των μέσων», ότι χρησιμοποίησε «άθλιες μεθόδους» για να επιβάλει μια «άθλια πολιτική».


Ειδικότερα, σχολίασε ότι έχουμε το «ακριβότερο ρεύμα» και την «ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ», καθώς και την «ψαλίδα των τιμών από τον παραγωγό μέχρι το ράφι». «Όλα αυτά είναι μέσα σ ένα πλαίσιο που έχει στόχο να ευνοήσει συμφέροντα συγκεκριμένα», είπε, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι πρόκειται για «γενικευμένο φαινόμενο» και ότι «δεν φταίει». «Η αισχροκέρδεια δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο. Είναι αισχροκέρδεια – Μητσοτάκη», τόνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό για την έλλειψη ελέγχων, αφήνοντας «ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία» και την αγορά να τα «ρυθμίζει όλα». Στον αντίποδα, είπε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πιστεύει ότι το κράτος έχει «ευθύνη να προστατεύσει τον πολίτη και να ρυθμίσει την αγορά». «Όταν βλέπει τέτοια φαινόμενα οφείλει να παρεμβαίνει προκειμένου να βάζει φρένο στην αισχροκέρδεια και να φορολογεί τα υπερκέρδη».


Αναφερόμενος, ειδικά στο ζήτημα της «ψαλίδας των τιμών», διερωτήθηκε «που πάνε αυτά τα κέρδη;» και είπε πως πρόκειται για τα ίδια υπερκέρδη με το ρεύμα και τη βενζίνη, τονίζοντας πως την ίδια στιγμή είναι χαμηλότερο το «κατά κεφαλήν εισόδημα». Όσον αφορά την κριτική από την κυβέρνηση ότι δεν είναι ακριβή τα νούμερα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως σημασία έχει τι λέει ο κόσμος και όχι η κυβέρνηση, και παρέπεμψε στις επερχόμενες εκλογές, των οποίων το διακύβευμα θα είναι όχι μόνο το «ποιος φταίει» αλλά και το «τι θα κάνουμε για να αλλάξει».

«Η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δε θα παρέμβουμε καθόλου» απέναντι στην «αβυσσαλέα επιθυμία των πλουσίων να γίνουν πλουσιότεροι, αδιαφορώντας αν η μεγάλη πλειοψηφία χάνει», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ υπήρξαν «περισσότερες ή λιγότερες» κρατικές παρεμβάσεις λόγω της «ιδιαίτερης συνθήκης» της πανδημίας και του πολέμου, ενώ εδώ «καμία παρέμβαση».

Ερωτηθείς και για το μέτρο των 120 δόσεων στους επιχειρηματίες, είπε πως είναι «θετικό», ωστόσο, τόνισε πως «δε λύνει το πρόβλημα» και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει τη διαγραφή μέρους του χρέους τους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς


Ο Αλέξης Τσίπρας αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει μια πρόταση που θα έχει δυο σκέλη.

«Το σκέλος της επαναφοράς της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και την υποχρεωτικότητα στον πιστωτή να κάτσει στο τραπέζι της ρύθμισης». Σημείωσε ότι αν στη ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται ο πολίτης, η προστασία της κατοικίας του θα είναι διασφαλισμένη. Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο οι servicers που τώρα προσδοκούν για ένα ακίνητο να πάρουν μια υπεραξία 70%-80%, θα πάρουν ένα «εύλογο κέρδος» 5-%10% και θα δώσουν τη δυνατότητα για μια ρύθμιση σε βάθος χρόνου. «Αν αυτό δεν συμβεί η αλλαγή ιδιοκτησίας που θα δούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τον Β Παγκόσμιο», σχολίασε. Επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει και συνάντηση με την ΕΚΤ. Τόνισε ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι είναι ζήτημα επιλογής, είναι ένα σχέδιο η αναδιανομή πλούτου», προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τη διαχείριση της ακρίβειας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απετράπη μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου χάρη στο νόμο Κατσέλη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και μετά επέκτεινε αυτόν το νόμο με το νόμο Σταθάκη και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Σημείωσε ότι ήταν προστατευμένος ο ευάλωτος πολίτης αν μπορούσε να αποδείξει την αδυναμία του και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε αυτή την προστασία εν ισχύ μέχρι το Δεκέμβριο ‘19, και πως ο κ. Μητσοτάκης την επέκτεινε μέχρι τον Οκτώβριο 2020 και μετά έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είδε το «τσουνάμι» που ερχόταν βλέποντας ότι αίρεται η προστασία, όπως είπε, έκανε πρόταση μομφής. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έδωσε προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς και «τώρα ιδιοκτήτες ειναι τα funds και οι τράπεζες» και πως μεταφέρθηκε πολύ μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες στα funds και ότι αυτή η μεταφορά αποφάσισε να είναι αφορολόγητη παρακάμπτοντας τον νόμο του 2015. Υποστήριξε πως «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απειλητική εκδοχή 700.000 ιδιοκτήτες που προστατεύονταν από τους νόμους Κατσέλη και Σταθάκη να είναι μπροστά σε τσουνάμι πλειστηριασμών χωρίς καμία προστασία». Είπε ακόμη ότι ο εξωδικαστικός που θέσπισε η κυβέρνηση δεν δίνει καμία υποχρεωτικότητα στον πιστωτή να πάει σε ρύθμιση και πως όταν αυτό συμβαίνει και ο δανειολήπτης δεν έχει προστασία και ιδιοκτησία, η μόνη επιλογή του είναι ο πλειστηριασμός ή να βρει τρόπο να αποπληρώσει όλο το δάνειο μεμιάς. «Αυτά κάνουν οι λογής Πάτδησες», σχολίασε, προσθέτοντας ότι με το πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ έχουν τη δυνατότητα «να εκβιάζουν με καλύτερους όρους». «Αυτό δεν είναι απλά ληστεία, είναι απανθρωπιά, δεν μπορεί να το αφήσουμε να συμβαίνει», τόνισε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *