Άδωνις Γεωργιάδης: Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Κύπρο, η συνάντηση με τον Μιχάλη Δαμιανό και το ξεχωριστό μήνυμα: «Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα»

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβησαν σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου, στη Λευκωσία, όπου είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλη Δαμιανό.


Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία. Είχα μία μακρά συνεργασία με τον συνάδελφο, φίλο μου και ομόλογό μου Υπουργό Υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον κύριο Μιχάλη Δαμιανό. Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις. Εύχομαι να διδαχθούμε και εμείς από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε επιτυχημένη τη συνταγή και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλω να πω ότι συζητήσαμε για την διεύρυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα της αναγνώρισης των επιστημονικών ιατρικών εξειδικεύσεων. Είμαι βέβαιος πως η καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δύο ξεχωριστές χώρες μεν, αλλά με μία καρδιά και είναι απολύτως προφανές ότι οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε υπέρ της Κύπρου, θα το κάνουμε χωρίς κανένα δισταγμό. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή φιλοξενία, την ωραία συζήτηση και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Δαμιανός δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε τον φίλο Υπουργό Υγείας της Ελλάδος κύριο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους. Η συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδος, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας, είναι εξαιρετική και συνεχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό για τη συνεργασία, αλλά και τη στήριξη την οποία έχουμε ως Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Έχουμε συζητήσει σημαντικά θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας αυτή. Δύο συμφωνίες τις οποίες θα υπογράψουμε σχετικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων όπως επίσης και μία τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας του 1987 όσον αφορά τις εξειδικεύσεις των γιατρών, αλλά και το θέμα των φαρμάκων. Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση της Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδος για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί. Ευχαριστώ».


Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:


«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και μάλιστα για δεύτερη φορά, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο. Με τον φίλο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανό έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και την ενίσχυση του τομέα της Υγείας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Είναι καθήκον μας να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των χωρών μας έτσι ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

Νωρίτερα, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους συμμετείχαν σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Αννίτα Δημητρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος και των δύο χωρών .

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πραγματοποίησαν ομιλίες στο «Health Conference – Κύπρος, Ελλάδα & Ευρώπη» στη Λάρνακα.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε πάντα πρόθυμοι να το κάνουμε» και συμπλήρωσε:«Τέτοιες συνεργασίες σήμερα χρειάζονται. Διότι βρισκόμαστε παγκοσμίως, ίσως μπροστά σε ένα τεράστιο σταυροδρόμι, το οποίο εσείς οι γιατροί το αντιλαμβάνεστε πολύ καλύτερα απ’ ότι εμείς οι πολιτικοί που καλούμαστε τώρα να το διαχειριστούμε και στη διαχείρισή του μόνο από κοινού οι χώρες θα μπορέσουν να απαντήσουν καλύτερα απ’ ότι η κάθε μία χωριστά». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «τεράστιες ανατροπές, κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας. Σε βαθμό που σήμερα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε» είπε χαρακτηριστικά.


Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «αυτό έχει την πολύ θετική του πλευρά. Θα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές που σήμερα δεν μπορούμε, θα μπορούμε να παρατείνουμε την ζωή των ανθρώπων πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα και θα μπορούμε να θεραπεύουμε ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για την ανθρωπότητα και για όλους εμάς προσωπικά». Τόνισε ωστόσο ότι οι προϋπολογισμοί όλων των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης» πρόσθεσε είναι «να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Ε.Ε. στην πανδημία. Η πανδημία μπορεί εδώ να αποτελέσει ένα προθάλαμο ενός κοινού τρόπου δράσης που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη να διαπραγματευτούν με τη φαρμακοβιομηχανία και την υπόλοιπη ιατρική βιομηχανία από θέση ισχύος και να θέσουν εκείνα τα όρια τα οποία θα επιτρέπουν από την μία την πρόοδο της καινοτομίας και από την άλλη τη δυνατότητα των κρατικών προϋπολογισμών να κάνουν χρήση αυτών των νέων θεραπευτικών σκευασμάτων και ιατρικών δοσολογιών με τον τρόπο εκείνον που θα επιτρέψει στους συμπολίτες μας να απολαύσουν τα οφέλη της επιστήμης, τα οποία επαναλαμβάνω θα είναι πάρα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι:

«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν καθοριστικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν σε μια νέα εποχή. Μια νέα εποχή πιο σύγχρονη, που μας επιφυλάσσει παράλληλα πολλές προκλήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο η λήψη αποφάσεων θα καθορίσουν το μέλλον όλων μας. Για αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ποιος λαμβάνει αποφάσεις έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Ευρώπης. Στόχος μας τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη είναι να περάσουμε σε μια νέα εποχή που οι πολίτες των χωρών μας θα λαμβάνουν ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή βλέπουμε ότι προχωράμε συστηματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός μέσω του οποίου διευκολύνεται η ανταλλαγή δεδομένων υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός τόνισε ότι «όσο γρήγορα και να περάσουμε σε αυτή τη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει κάτι που δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί. Και αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Οι γιατροί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που τους ευχαριστούμε για όλα όσα καταφέρνουν καθημερινά».

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στην επίσκεψή του στην Κύπρο και σε ανάρτηση που έκανε στις σελίδες του στα social media.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε σε ποστ που έκανε:

Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε με τον Υφυπουργό Υγείας @mthemisto
και ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ @thanosplevris επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Το πρωί συμμετείχαμε σε συνέδριο για το μέλλον των Δημοσίων Συστημάτων Υγείας όπου συμμετείχε και ο πρώην Υπουργός Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΔΗΣΥ κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε στην Βουλή των Αντιπροσώπων την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ @AnnitaDemetriou
με την οποία διατηρώ αρίστη συνεργασία. Πιστεύω ότι έχει πραγματικά λαμπρό μέλλον στην Πολιτική ζωή της Κύπρου.

Ο συνάδελφός μου Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας @MichaelDamianos
μας παρέθεσε γεύμα και στην συνέχεια είχαμε μακρά συνεργασία στο Υπουργείο Υγείας. Ετοιμάζουμε να υπογράψουμε επικαιροποίηση της Διακρατικής μας Συμφωνίας για την Υγεία που εκκρεμεί από το 1987 και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας στο πεδίο των Μεταμοσχεύσεων.

H επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση με το ΔΣ της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Κύπρου που μας ενημέρωσε και για την εξέλιξη της επιστολικής ψήφου. Φεύγοντας σταματήσαμε και δώσαμε συνέντευξη στα νέα σύγχρονα στούντιο της «Βεργίνα» τηλεοράσεως Κύπρου.

 

 

.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *