«Βλέπουμε την Ελλάδα ως μοντέλο ενεργειακής μετάβασης, που μπορεί να ακολουθήσουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η ευρύτερη περιοχή», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντόροθι ΜακΌλιφ (Dorothy McAuliffe), με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη, σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τεχνοκράτες, επιστήμονες ειδικοί σε ενεργειακά ζητήματα και στην πράσινη μετάβαση καθώς και στελέχη με εμπειρία σε ζητήματα απολιγνιτοποίησης.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, την «ηγετική θέση» της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση, δεδομένης «της επιτυχίας της σε αυτό τον τομέα», και απαριθμεί τις πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης της διμερούς, ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. «Και οι δύο (ΗΠΑ και Ελλάδα) έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο καθώς προχωράμε στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για έναν βιώσιμο κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης. «Έχουμε πολλούς σημαντικούς στόχους. Ένας από τους σημαντικότερους είναι η σχέση μας με την Ελλάδα και η κοινή προσπάθεια που κάνουμε γύρω από την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ελλάδα», σημειώνει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. ΜακΌλιφ.
Ιδιαίτερα, δε, για την ενεργειακή ασφάλεια υπογραμμίζει την ανάγκη διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού ενέργειας καθώς «δεν μπορούμε, να βασιστούμε σε μία πηγή ενέργειας», όπως χαρακτηριστικά λέει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης «για την επίλυση μιας σειράς προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού».
Ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και αναζήτηση συνεργασιών
Εξηγώντας τον σκοπό της επίσκεψης, η κ. ΜακΌλιφ επισημαίνει πως «σκοπός της αποστολής της Αντιπροσωπείας Ευκαιριών Συνεργασίας(Partnership Opportunity Delegation) ήταν να φέρουμε μαζί μας εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό κόσμο, τον ιδιωτικό τομέα, προμηθευτές ενέργειας, ειδικούς σε περιφερειακά και αστικά ζητήματα καθώς και επαγγελματίες που συμβάλλουν στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ ώστε να βοηθήσουν στη μεταφορά γνώσης και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και στη δημιουργία συνεργασιών γύρω από την ενεργειακή μετάβαση, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχίας σας, που είναι ήδη μεγάλη, και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Καταλαβαίνω», συνεχίζει, «ότι είστε στο 45% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αυτό το σημείο, και θέλετε να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε για να επιτύχετε τους στόχους που έχουμε όλοι γύρω από τις αλυσίδες εφοδιασμού βιώσιμης ενέργειας. Θέλουμε να διευκολύνουμε αυτήν την προσπάθεια και να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε την εμπειρία μας και ίσως να δημιουργήσουμε συνεργασίες -ελπίζουμε- γύρω από τη διεύρυνση των ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη, τη διεύρυνση των μέσων διαβίωσης, την ποιότητα ζωής».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται ή επηρεάζονται από την υπόθεση της πράσινης μετάβασης, απαριθμώντας μια σειρά από σχετικά ζητήματα, όπως: «Πώς όλο αυτό επηρεάζει τις θέσεις εργασίας; Πώς επηρεάζει εκείνους που εργάζονταν στα ορυχεία, αυτούς που εργάζονταν στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας; Και πώς σκεφτόμαστε τη χρήση της γης; Ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη μετάβαση όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες και τα μέσα διαβίωσης;».
Άλλωστε, όπως εξηγούσε η ίδια σε συζήτηση στην Κοζάνη για την «ενίσχυση της συνεργασίας για την Πράσινη Ενέργεια», το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα είναι να προωθηθούν από κοινού καινοτόμα έργα ενέργειας προς το συμφέρον των πολιτών καθώς «στην πράσινη, καθαρή ενέργεια πρέπει να υπάρξει πρόσβαση όλων των πολιτών».
«Χαρτογραφώντας» τους τομείς που η ίδια πιστεύει πως μπορούν να αποτελέσουν δυνάμει πεδίο ανάπτυξης συνεργασιών, αναφέρεται στον τραπεζικό τομέα, την αιολική και ηλιακή ενέργεια και όλους τους τύπους της ψηφιακής οικονομίας. «Η ψηφιακή οικονομία είναι πολύ σημαντική, η τεχνολογία, οι υποδομές», σημειώνει κι εκφράζει την ικανοποίησή της για τις επαφές που είχε η αμερικανική αντιπροσωπεία τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κοζάνη.
«Συνεργαζόμαστε εδώ με την ομάδα του προξενείου μας στη Θεσσαλονίκη και με την πρεσβεία στην Αθήνα που ανέπτυξε την ιδέα γι’ αυτή την Αντιπροσωπεία Ευκαιριών Συνεργασίας(Partnership Opportunity Delegation) επειδή βλέπουν τις ώριμες δυνατότητες συνεργασίας σε αυτά τα ζητήματα της μεταφοράς γνώσης, της μεταφοράς τεχνολογίας, εκείνων που σχετίζονται με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Είχαμε, λοιπόν, εξαιρετική ενημέρωση από την ομάδα μας εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε επίσης συναντήσεις με τον ιδιωτικό τομέα, τραπεζίτες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, επιχειρήσεις που ανήκουν σε όλα τα κομμάτια του ενεργειακού τομέα -επομένως τόσο προμηθευτές όσο και επενδυτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν στη μετάβαση από χρηματοοικονομική άποψη, ιδιωτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια. Είχαμε, λοιπόν, μια θαυμάσια εκπροσώπηση από το εκπληκτικό οικοσύστημα των ελληνικών επιχειρήσεων, τραπεζιτών και χρηματοπιστωτών που ενδιαφέρονται να διευκολύνουν και να βρουν τις ευκαιρίες, τις οικονομικές ευκαιρίες, σε αυτή τη μετάβαση», τονίζει.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πορεία της ενεργειακής μετάβασης κατά την επίσκεψη στην Κοζάνη. «Ήταν ιδιαίτερα επιδραστικό το ταξίδι μας στην Κοζάνη καθώς “ζωντάνεψε” μπροστά στα μάτια μας η ενεργειακή μετάβαση. Βλέποντας τους λόφους καλυμμένους με φωτοβολταϊκές συστοιχίες, με φόντο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σε λειτουργία ή μη, κατέστησε σαφές πόσο μακριά έχει ήδη προχωρήσει η Βόρεια Ελλάδα σε αυτή τη μετάβαση», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. ΜακΌλιφ. Εκφράζει, δε, την αισιοδοξία της για το μέλλον και την κοινή προσπάθεια για ένα πιο καθαρό και ευημερούν μέλλον, μετά τις συζητήσεις με τους τοπικούς αξιωματούχους στη Δυτική Μακεδονία, από τους οποίους η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να μάθει πόση ελπίδα αλλά και αναστάτωση ταυτόχρονα προκάλεσε η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, αλλά και «πόσες ευκαιρίες υπάρχουν να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συναντηθήκαμε με εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης, τόσο από ενεργειακή όσο και ανθρώπινη προοπτική, και είμαστε ενθουσιασμένοι για τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και άλλους φορείς για να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές, έρευνα και καινοτομία που θα ενισχύσει και τις δύο χώρες μας, καθώς βλέπουμε την Ελλάδα ως μοντέλο ενεργειακής μετάβασης», λέει χαρακτηριστικά.
Το Γραφείο Διεθνών Συνεργασιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τι είναι, όμως, το Γραφείο Διεθνών Συνεργασιών (Office of Global Partnerships) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Όπως εξηγεί η επικεφαλής του, πρόκειται για ένα γραφείο που δημιουργήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συνεργάζεται με τις πρεσβείες των ΗΠΑ και συναφείς φορείς σε όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φέρει κοντά τόσο τον ιδιωτικό τομέα, όσο τον ακαδημαϊκό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, όλα τα τμήματα του ιδιωτικού τομέα για να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, σε όλα όσα αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της (αμερικανικής) διοίκησης», σημειώνει η κ. ΜακΌλιφ και καταλήγει υπογραμμίζοντας τη σημασία συμπράξεων ώστε «να βρούμε καινοτόμες λύσεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».