Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στο ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Τζιτζικώστας: «Ίδιες ευκαιρίες για όλους»


Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε τρεις αποφάσεις για την «υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στα τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.


Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη των Τμημάτων Ισότιμης Πρόσβασης, η παροχή ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης τεχνολογικής υποστήριξης για φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία, η κατάρτιση και υποστήριξη προσωπικού και φοιτητών με αναπηρία, η διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μαθημάτων, εξετάσεων, συναλλαγών με τις διοικητικές υπηρεσίες αλλά και των εκδηλώσεων, η μετακίνηση ΑμεΑ από και προς το Πανεπιστήμιο, η συνοδεία τους στις αίθουσες των μαθημάτων, εκδηλώσεων ή άλλων πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων, η προαγωγή προσβάσιμων συγγραμμάτων, η συνεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των αναγκών των φοιτητών με αναπηρία, η κατάρτιση και υποστήριξη προσωπικού και εθελοντών φοιτητών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση της Περιφέρειας φροντίζει να βελτιώνει τις συνθήκες προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, στις δομές και στις υποδομές και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας για τα άτομα με αναπηρία. «Στον κρίσιμο χώρο της Παιδείας, ενισχύουμε με ευρωπαϊκούς πόρους τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματά μας με νέες υποδομές και με σημαντικές δράσεις για χιλιάδες φοιτητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εξασφαλίζουμε ίδιες ευκαιρίες για όλους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με επιτυχία» είπε και πρόσθεσε: «Αυτές οι παρεμβάσεις είναι μια παρακαταθήκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας, είναι μια πρωτοβουλία με ανεκτίμητη αξία και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια δημιουργούμε τη νέα πραγματικότητα του σύγχρονου ελληνικού πανεπιστημίου».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *