Θάνος Πλεύρης: «Το 80% των όσων προτείνει το ΚΚΕ για τα φάρμακα ευνοεί τις φαρμακοβιομηχανίες» – Επίθεση και σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έριξε «καρφιά» κατά του ΚΚΕ σήμερα στη Βουλή και τόνισε ότι ότι το 80% απ’ αυτά που προτείνει το κομμουνιστικό κόμμα είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Θάνος Πλεύρης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και έτσι η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της ΕΕ (άρα χώρες που έχουν και πολύ φθηνό φάρμακο) επέλεξε να πάει στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές


Το 80% των όσων προτείνει το ΚΚΕ για την πολιτική των φαρμάκων ευνοεί τις φαρμακοβιομηχανίες, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Πλεύρης έδωσε απαντήσεις στις αναφορές περί μείωσης της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων, όπως και στην κριτική για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον τομέα, επισημαίνοντας πως αποβαίνει σε όφελος των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μείωση στη δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα στα επίπεδα που αναφέρει το ΚΚΕ» γιατί μέσω του clawback το 1,4 δισ. της δημόσιας δαπάνης επιστρέφεται από τη φαρμακοβιομηχανία, «άρα η οποιαδήποτε αύξηση μη λελογισμένη τού προϋπολογισμού τού φαρμάκου και όχι στοχευμένη, δεν ωφελεί σε κάτι τον πολίτη αλλά μειώνει τη συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας ως έναν από τους τρεις πόλους που χρηματοδοτεί το σύστημα».

 Εξήγησε ότι «εάν αύριο το πρωί τα 2 δισεκατομμύρια που έχουμε για το φάρμακο γινόντουσαν 3 δισεκατομμύρια η φαρμακοβιομηχανία αντί για 1,3-1,4 δισεκατομμύρια clawback, θα πλήρωνε 300 εκατομμύρια» και προσέθσε: «Ποιος θα είχε ωφεληθεί, λοιπόν, εάν αλόγιστα γινόταν μια αύξηση των ορίων; Η φαρμακοβιομηχανία».

Για δε τα θέματα που έθιξε το ΚΚΕ στην επερώτησή του, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι τα τέσσερα εξ αυτών αποτελούν πάγια αιτήματα του ΣΦEΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος).


Είπε συγκεκριμένα ότι τα θέματα για πλήρη και διά παντός κατάργηση των παράλληλων εξαγωγών, για κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, για κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, για κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής και όλα τα φάρμακα να αποζημιώνονται στη λιανική τιμή (δηλαδή στην τιμή που πουλάνε κι όχι στην ασφαλιστική), για κατάργηση κάθε συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη και άρα πληρωμή από το κράτος πάλι από τον φορολογούμενο, για κατάργηση ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα) και ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης) και πλήρης αποζημίωση από το κράτος, είναι πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας.


«Η μόνη διαφωνία με τις προτάσεις που κάνει η φαρμακοβιομηχανία, είναι η μη αύξηση τιμής των φαρμάκων. Όλα τα άλλα μας έρχονται σε υπομνήματα από τη φαρμακοβιομηχανία» είπε ο υπουργός Υγείας.

 «Μην παρασύρεστε, μην υιοθετείτε την επιχειρηματολογία της φαρμακοβιομηχανίας, στο όνομα ότι μιλάτε υπέρ του πολίτη, γιατί τελικά μιλάτε υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων», είπε απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ.

Αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του φαρμάκου ο υπουργός Υγείας, είπε ότι αφορά σε: Λελογισμένη αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτει νέες θεραπείες οι οποίες έρχονται, σε εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, σε στρατηγική στήριξης των φθηνών φαρμάκων, για να μην επωμίζονται το clawback (κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων και πλαφόν στο clawback στα πολύ φθηνά φάρμακα για να μην φύγουν από την αγορά), σε στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Κριτική κατά ΣΥΡΙΖΑ


Ο κ. Πλεύρης άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και έτσι η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της ΕΕ (άρα χώρες που έχουν και πολύ φθηνό φάρμακο) επέλεξε να πάει στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές. «Άρα, είναι εικονικό αυτό το οποίο λέγεται, ότι η Ελλάδα έχει το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών, γιατί από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε πάει στην Ευρωζώνη και υπάρχει και κόφτης 7%, άρα δεν πέφτει πιο κάτω η τιμή του φαρμάκου».

Αναφορικώς με την κριτική για τον θεσμό του “προσωπικού γιατρού”, ο κ. Πλεύρης είπε ότι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ με μεγάλη επιτυχία κι εδώ το μοντέλο που εφαρμόζεται -όσες βελτιώσεις κι αν απαιτούνται- στηρίζει τους φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι αντί να πηγαίνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων, έχουν δωρεάν έναν γιατρό του Δημοσίου ή έναν ιδιώτη που μπορούν να απευθύνονται.

Μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει στρέβλωση στον δημόσιο διάλογο, καθώς οι ελλείψεις αυτές σχετίζονται με ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο συνδυάζεται με την πανδημία covid-19, η οποία οδήγησε σε μεγάλη έξαρση των ιώσεων και την εξάρτηση της παραγωγής από την Ασία, όπου οι χώρες εκεί κράτησαν μεγάλες ποσότητες.

Επισήμανε ότι η χώρα μας γι’ αυτό το θέμα πήρε μέτρα από το καλοκαίρι, επειδή η κυβέρνηση έβλεπε ότι μπορεί να έρθει. Δηλαδή έβαλε το πλαφόν του claw back στα φθηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στα νοσοκομεία -με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία- και διέθεσε περισσότερα χρήματα στα νοσοκομεία, για να προμηθευτούν από νωρίς φάρμακα.

 Έτσι, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, δεν υπήρξε καμία κρίση φαρμάκου στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εξήγησε, τέλος, ότι το πρόβλημα υπήρξε στην κοινότητα, αλλά και πάλι το Υπουργείο έλαβε μια σειρά από μέτρα, τα οποία και έφεραν απτά αποτελέσματα ώστε να εκτονωθεί το πρόβλημα.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ: «Πάτε να μας τρελάνετε;»

«Πάτε να μας τρελάνετε;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη απαντώντας του ότι ο λαός πληρώνει για το φάρμακο μέσω της φορολογίας, της ιδίας συμμετοχής και της ασφαλιστικής εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Προσέθεσε ότι το κράτος ενισχύει την κερδοφορία τής φαρμακοβιομηχανίας, υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία για να υπηρετηθεί ο ιδιωτικός τομέας, διότι τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ η εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι «Ευαγγέλιο».

Υπογράμμισε ότι στον καπιταλισμό πάντα το φάρμακο είναι εμπόρευμα, ποτέ αγαθό και η πρόσβαση σε αυτό καθορίζεται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τόνισε ότι αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

«Τολμάτε να λέτε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη φαρμακοβιομηχανία; Μηδενίστε τις τιμές», είπε προς τον υπουργό Υγείας, εφόσον οι κυβερνήσεις είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *