Στο 11,4% μειώθηκε η ανεργία – Σε εξέλιξη νέα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης

Η ανεργία στην Ελλάδα -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 11,4% από 17,5%, που ήταν το καλοκαίρι του 2019.


Παρά τη διεθνή κρίση, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και είναι ήδη έξι μονάδες πιο κάτω από εκεί που την παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Νοέμβριο, οι άνεργοι ανήλθαν σε 527.758 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.828 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 (14%). Πρόκειται για θετική, αλλά όχι επαρκή για την Κυβέρνηση εξέλιξη και για αυτό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πολιτικές και τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Την ώρα αυτή εφαρμόζονται, ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα δημιουργίας 150 χιλ. νέων θέσεων εργασίας, και τα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Σημειώνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το μεγαλύτερο πακέτο που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα μας για την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων ύψους 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα κατάρτισης (προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ) για 120.000 ανέργους και το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά», (ύψους 154,5 εκατ. ευρώ) που απευθύνεται σε 150.000 εργαζόμενους και αφορά στη μετεκπαίδευσή τους σε πράσινες και κυρίως ψηφιακές δεξιότητες.


Παράλληλα, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει καταρτίσει 6 νέα προγράμματα με τον τίτλο «Δουλειά για σένα», που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας, με χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ.

Τρία από τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή και θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα δημιουργήσουν 37.750 θέσεις εργασίας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Η σχετική ανάρτηση του Κ. Χατζηδάκη:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *