Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016, όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Κατά την 18η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα -Χριστοδουλέα εκφώνησε την απόφαση σε δημόσια συνεδρίαση την ετυμηγορία των 13 τακτικών δικαστών για τους δυο κατηγορουμένους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προβλεπόμενη ποινή κατ’ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων.
Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ήταν ασθενής.
Ο κ. Παππάς βαρύνεται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016 και ο κ. Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας. Στον τελευταίο θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε την επιβολή της ποινής φυλάκισης ενός έτους στον κ. Παππά και έξι μηνών στον Χρ. Καλογρίτσα.
Τι ποινή προτείνει ο εισαγγελέας
Ποινή ενός έτους πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας για τον Νίκο Παππά. Για τον Χρήστο Καλογρίτσα ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή έξι μηνών.
Το Ειδικό Δικαστήριο έχει αποσυρθεί για να αποφασίσει.
Ο Νίκος Παππάς, διά των συνηγόρων του, μετά την ομόφωνη καταδίκη του δήλωσε πως δεν ζητεί να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δεν νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».
Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτιών αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.