Η «γρήγορη μόδα» βλάπτει σοβαρά την υγεία – Ρούχα και παπούτσια με επικίνδυνα χημικά

Αλλεργίες, σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες ακόμα και μείωση της γονιμότητας μπορούν να προκαλέσουν τα ρούχα, των οποίων η ποιότητα είναι αμφίβολη, καθώς ο καταναλωτής επιλέγει το φθηνό κόστος αυτού που


Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τον τρόπο προμήθειας των υλικών, μέχρι τη βαφή, την επεξεργασία και την εκτύπωση, τα υφάσματα σήμερα υποβάλλονται σε επεξεργασία με δεκάδες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν από δερματίτιδα, μέχρι καρκίνο.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την ασφάλεια των χημικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, μετά τα Χριστούγεννα, στο Ελσίνκι έγινε μελέτη σε μία σειρά από προϊόντα, στο 25% εκ των οποίων βρέθηκε υπέρβαση σε χημικές ουσίες, τους λεγόμενους φθαλικούς εστέρες, ενώ και τα μεταλλικά χρώματα, αν και σε μικρό ποσοστό, μοπρούν να περάσουν στο δέρμα.

«Η δόση κάνει το δηλητήριο, όλοι μας θέλουμε το ρούχο να έχει συγκεκριμένη λειτουργικότητα, για παράδειγμα θέλουμε ένα τζάκετ να είναι αδιάβροχο, να έχει ωραίο χρώμα, ή να μην χρειάζεται σιδέρωμα, κάτι που δεν μπορει να γίνει χωρίς χημική παρέμβαση».


Η «γρήγορη μόδα» (fast fashion) και η πιο σκοτεινή της πλευρά επηρεάζει τον άνθρωπο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσο άμεσα αλλά και έμμεσα, καθώς τα χημικά χρησιμοποιούνται σε κάθε τμήμα της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, κυρίως για την αραγωγή ινών, τη λεύκανση και τη βαφή των υφασμάτων. Όταν τα ρούχα φτάσουν στα καταστήματα, εξακολουθούν να περιέχουν πολλά χημικά, ακόμα και εκεινα που ειναι κατασκευασμένα από «100% φυσικές» ίνες.


Όπως εξήγησε ο κύριος Σαρηγιάννης, οι πολυεστερικές βαφές είναι βασικά αλλεργιογόνα, ενώ πολλέ χημικές ουσίες στα ρούχα διαταράσσουν τις ορμόνες και το ενδοκρινικό σύστημα.

Ο ίδιος συνέστησε στους καταναλωτές, όταν έρθει η στιγμή να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους να αναζητήσουν υλικά, υφάσματα και βαφές που θεωρούνται φυσικά, όπως βαμβάκι, μαλλί, μετάξι ή δέρμα και όχι συνθετικά υλικά.

Στην περίπτωση εκείνη που δεν μπορούν να αποφύγουν την αγορά ρούχων fast fashion, πρέπει να πλένουν πάντα τα καινούργια ρούχα, πριν τα φορέσουν για πρώτη φορά, ενώ καλό είναι να αναζητούν ρούχα με ετικέτα πιστοποίησης χημικής περιεκτικότητας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *