Η επέλαση του κορονοϊού στην Κίνα έχει τρομάξει, θορυβήσει, αλλά και ανησυχήσει την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ήδη Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν αποφασίσει να γίνονται τεστ γα τον κορονοϊό στους ταξιδιώτες που θα έρχονται από την Κίνα και ζητάνε από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση να ασκήσει μια κοινή πολιτική για το θέμα.
Όλα θα κριθούν την Τετάρτη οπότε και οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.
Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς
«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.
Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Το Πεκίνο, πάντως, αρνείται ότι δίνει… μαϊμού στοιχεία και διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.
Ανησυχία υπάρχει φυσικά σε όλο τον πλανήτη για τη νέα προέλαση του κορονοϊού στην Κίνα. Ήδη πολλά ξένα κράτη, εκτός ΕΕ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Μετά από ένα πολύ μακρύ διάστημα όπου η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική zero covid, πέρασε αμέσως στην απόλυτη κατάργηση των μέτρων και αυτό έστειλε τα κρούσματα στα ύψη.