Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη νέα πρόκληση της ‘Αγκυρας που επιχειρεί υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη παραχωρεί δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υπογράφει σειρά σχετικών κειμένων οι οποίες χαρακτηρίζονται άκυρες από τις λιβυκές δυνάμεις που εδρεύουν ανατολικά, στο Τομπρούκ και οι οποίες θεωρούνται νόμιμα εκλεγμένες.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.
Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».
Ικανοποίηση της Αθήνας για τις ανακοινώσεις περί «έλλειψης νομιμότητας»
Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.
«Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο του φυσικού αερίου, μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών, την ώρα που ελληνικές διπλωματικές πηγές, επαναλαμβάνουν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι ζωτικής σημασίας».
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης από την οποία όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου», υποστήριξε μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.
«Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε μια κοινή διάσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία περιμένουμε θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Τούρκος ανώτατος διπλωμάτης.
«Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας να επιστρέψουν στη Λιβύη, να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα και να υλοποιήσουν νέα έργα», είπε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας Turkish Airlines σύντομα θα ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις του.
«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.
Διπλωματικές πηγές: Δεν θα επιτραπεί παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ
Σχολιάζοντας νωρίτερα τις πληροφορίες για την συμφωνία, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά. Όπως ανέφεραν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. “Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο” προσθέτουν.
“Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας“.
Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ,
Μανώλης Κεφαλογιάννης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.