«Έφυγε» ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.


Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν εώ και 7 μέρες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Υγεία. Η κατάστασή του δεν έδειχνε σημεία βελτίωσης και τελικά σήμερα έχασε τη μάχη με τον θάνατο και «έφυγε» από τη ζωή

Ο τέως βασιλιάς είχε πολλά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό, ενώ στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του κυκλοφορούσε με αναπηρικό καροτσάκι. Είχε νοσηλευθεί πρόσφατα με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε χτυπηθεί από  με πνευμονία και είχε μπει στο νοσοκομείο.

Στο πλευρό του ήταν σύσσωμη η οικογενειά του, ενώ από την Ισπανία ήρθαν πρόσφατα και οι αδελφές του, Σοφία και Ειρήνη.

Η ζωή του


Ο τέως βασιλιάς γεννήθηκε στην  Αθήνα  στις 2 Ιουνίου του 1940 στο σπίτι της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Ήταν ο μοναδικός γιός του πρίγκιπα Παύλου Α′ και μετέπειτα Βασιλιά και της Φρειδερίκης.


Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Κάιρο, καθώς η οικογένειά είχε καταφύγει μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν αρχικά ο διάδοχος του θρόνου. Σειρά στην διαδοχή είχε ο θείος του, Γεώργιος Β’, αλλά έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς το 1947, ενώ δεν είχε παιδιά και έτσι η διαδοχή πέρασε στον αδελφό του και πατέρα του Κωνσταντίνου, τον Παύλο.  Έτσι επόμενος στη διαδοχή ήταν πλέον ο Κωνσταντίνος.  

Πήγε σχολείο στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων. Είχε  έφεση στον αθλητισμό και έπαιζε χόκεϊ, βόλεϊ ενώ έκανε και στίβο (άλμα εις ύψος). Του άρεσε πάντα και η ιστιοπλοία.

Έγινε Ολυμπιονίκης  

Το 1960 πήγε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης με την ομάδα ιστιοπλοϊας της Ελλάδας. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και ο Γιώργο Ζαΐμη και πήρε μαζί τους το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, το πρώτο της Ελλάδας μετά το 1912.


Ο βασιλιάς Παύλος έφυγε από τη ζωή από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο και στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο μόλις στα 24 χρόνια του. Λίγο μετά παντρεύτηκε την μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας, την Άννα Μαρία, που ήταν ως τώρα στο πλευρό του.

Απέκτησε  5 παιδιά με τη σύζυγό του. Τον τέως διάδοχο Παύλο, τον Νικόλαο, την Αλεξία, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Η προσπάθεια ανατροπής της Χούντας και η αυτοεξορία

Το 1967 μετά την ανάληψη της εξουσίας από το πραξικόπημα των συνατγαμταρχών, όρκισε την κυβέρνηση του δικτάτορα Παπαδόπουλο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1967, όμως, ο Κωνσταντίνος έκανε κίνημα, για να ανατρέψει την Χούντα.  Η προσπάθειά του έπεσε τελικά στο κενό και αυτοεξορίστηκε και έφυγε για το εξωτερικό.

Το 1974 η Χούντα έκανε δημοψήφιμα και οι πολίτες με ποστοσό 69,2% έθεσαν και επίσημα τέλος στην μοναρχία στην Ελλάδα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *