Δόμνα Μιχαηλίδου: Μείζον ζήτημα για τη χώρα η υπογεννητικότητα


Το ζήτημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας είναι διαχρονικό ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας σε πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.


Όπως είπε, πρόκειται για «μείζον ζήτημα για τη χώρα» προσθέτοντας ότι «η όποια λύση μπορεί να δοθεί σήμερα, ο χρονικός ορίζοντας των όποιων μεταρρυθμίσεων είναι σίγουρα δεκαετίας, ίσως και δεκαετιών».

Κάτι που, όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, είχε ως αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργούνται πολιτικά αντικίνητρα.

Σύμφωνα με την υπουργό το πρόβλημα του δημογραφικού δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Μίλησε για τις πολιτικές που έχει λάβει η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» μιας και πουθενά στον κόσμο δεν είναι ξεκάθαρο ποια πολιτική είναι καλύτερη.
«Πρέπει να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την κατάσταση» επισήμανε η Καθηγήτρια Δημογραφίας στου Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Τραγάκη.


Δήλωσε ότι το «δημογραφικό πρόβλημα πηγάζει από τη μείωση της γονιμότητας, από τα πόσα παιδιά αποκτά μια γυναίκα» ενώ παράλληλα «έχουμε γήρανση του πληθυσμού, συρρικνώνεται».

Όπως είπε η κ. Τραγάκη λόγω αυτού του ζητήματος δημιουργείται και ένα έλλειμμα εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Οι επιπτώσεις του δημογραφικού στην οικονομία είναι πολύπλευρες επισήμανε ο Καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Όπως ανέφερε την τελευταία δεκαπενταετία το ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων έγινε αρνητικό και σημείωσε πως για δεύτερη φορά το μεταναστευτικό ισοζύγιο έγινε επίσης αρνητικό.

Τους τρεις βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης για το ζήτημα της υπογεννητικότητας περιέγραψε η Project Manager της HOPEgenesis, Εύα Παπαδάκη.

Αυτοί σύμφωνα με την ίδια είναι η ενίσχυση του γηγενούς πληθυσμού, τα κίνητρα επιστροφής των Ελλήνων που μετανάστευσαν και το μεταναστευτικό και η σωστή ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
«Το δημογραφικό μπορεί να λυθεί μέσα από την ανάπτυξη της Περιφέρειας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίκουρος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πάνος Ξένος.

Πρόσθεσε ότι το δημογραφικό ζήτημα είναι πολυπαραγωντικό, και έχει οικονομικές, κοινωνικές και ιατρικές διαστάσεις αλλά και συμπεριφορικούς παράγοντες.

«Στο δημογραφικό πρόβλημα και στη λύση του συναντώνται όλες οι πολιτικές και αξίες της πολιτείας» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Parter, Milbank LLP, United Kingdom, Απόστολος Γκουτζίνης.

Σημείωσε ότι «παιδιά κάνουν οι άνθρωποι που αισιοδοξούν για το μέλλον και δεν φοβούνται και έχουν αγάπη για τις νέες γέννες» συμπληρώνοντας πως πέρα από τις κοινωνικές δράσεις που λαμβάνονται από την πολιτεία, «πρέπει να υπάρχει και ένα συνολικό αφήγημα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *