Βρετανία: Πυρά κατά του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ επειδή δέχθηκε δωρεές πάνω από 100.000 στερλίνες


Φορέματα για τη σύζυγό του, εισιτήρια για αγώνες ποδοσφαίρου ή για τη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ: ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δέχεται σήμερα επικρίσεις, διότι αποδέχθηκε δωρεές ύψους άνω των 100.000 στερλινών από τα τέλη του 2019, τις μεγαλύτερες σε σύγκριση με οποιοδήποτε μέλος του κοινοβουλίου.


Οι περισσότερες από αυτές τις δωρεές, που είναι νόμιμες και εγγεγραμμένες στα μητρώα του κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκαν όταν ο Κιρ Στάρμερ ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ωστόσο συνέχισε να επωφελείται από αυτές μετά την άφιξή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από τη νίκη, στις αρχές Ιουλίου, του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Το θέμα πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα εδώ και ημέρες κι ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν προσπάθειες μπροστά σε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο και ανακοίνωσε την κατάργηση ενός επιδόματος θέρμανσης για δέκα εκατομμύρια συνταξιούχους, ένα πολύ αμφιλεγόμενο μέτρο.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Sky News, ο Κιρ Στάρμερ έλαβε δωρεές ύψους άνω των 107.145 στερλινών (127.278 ευρώ) από τον Δεκέμβριο του 2019, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα άλλο στέλεχος των Εργατικών, η Λούσι Πάουελ, με δώρα αξίας 40.289 στερλινών.

Ο κύριος δωρητής είναι ο Ουαχίντ Αλί, ένας πολυεκατομμυριούχος, μέλος της Βουλής των Λόρδων. Το συνολικό ύψος των δώρων του ανέρχεται σε 39.122 στερλίνες, για διαμονή, «ρούχα εργασίας» (έναντι του ποσού των 16.200 στερλινών), πολλά ζευγάρια γυαλιά.


Ο Κιρ Στάρμερ, οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, έλαβε εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες αξίας άνω των 40.000 στερλινών. Τα εισιτήρια για τη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ, στην οποία πήγε μαζί με τη σύζυγό του τον Ιούνιο, άξιζαν περίπου 4.000 λίρες.

Η σύζυγός του Βικτόρια δέχθηκε ρούχα διάσημων δημιουργών αξίας άνω των 5.000 στερλινών. Αυτό το δώρο του Ουαχίντ Άλι δεν δηλώθηκε στο μητρώο από τον Κιρ Στάρμερ.

Ο συντηρητικός Τύπος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό. Μπροστά στις «σοκαριστικές» αποκαλύψεις, η Daily Mail του έδωσε το προσωνύμιο “Sir Freebie” (“Σερ Τζάμπα”) και κάνει λόγο για «Σοσιαλιστή της Σαμπάνιας».

Η βουλευτίνα των Συντηρητικών Κέμι Μπάντενοχ, η επικρατέστερη διάδοχος στην ηγεσία των Τόρις, επέκρινε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Sun την «υποκρισία» του Κιρ Στάρμερ.

Ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Στάρμερ κατηγορούσε συχνά τον προκάτοχό του, τον εύπορο Ρίσι Σούνακ, ότι είχε «αποσυνδεθεί» από τους απλούς πολίτες.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε σε σχέση με τις προσκλήσεις στα θεωρεία των επισήμων για τους αγώνες της Άρσεναλ ότι δεν μπορούσε να καθίσει στις απλές θέσεις «για λόγους ασφαλείας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *