Έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JPC) για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διάβρωση του αποθέματος κτηρίων οπλισμένου σκυροδέματος της Ευρώπης αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της διάβρωσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή σε κτήρια σε ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας, όπως ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου του JRC.
Η έρευνα προβλέπει πως βάσει ενός σεναρίου δριμείας κλιματικής αλλαγής με προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100, η Βουλγαρία μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικό κόστος επισκευών εξαιτίας της διάβρωσης που θα φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως το 99% των περίπου 383.174 κτηρίων που ερευνήθηκαν θα χρειαστούν επισκευές. Η προβλεπόμενη επίδραση στην ευημερία αναμένεται να είναι 0,23% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2100, λαμβάνοντας υπόψη ετήσια εκτιμώμενα κόστη επισκευών 0,2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία διάβρωσης που προκαλείται από την ανθράκωση στα κτήρια αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο 2065. Βάσει ενός σεναρίου ήπιας κλιματικής αλλαγής, τα κτήρια δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τη διάβρωση.
Η έρευνα του JRC είναι η πρώτη αποτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στα ευρωπαϊκά κτήρια από σκυρόδεμα, ιδιαίτερα σχετικά με τη χημική διαδικασία που αποκαλείται ανθράκωση, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει το κτήριο με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα υπολογίζει τον χρόνο έναρξης της διάβρωσης λόγω της μείωσης του υλικού επικάλυψης στην ενίσχυση από χάλυβα, και υπολογίζει τα συνδεόμενα με αυτήν κόστη επισκευής και την ετήσια απώλεια ευημερίας. Η προληπτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης προσαρμογής και κλιματικής ανθεκτικότητας στις προδιαγραφές κατασκευής, αναφέρει το δελτίο Τύπου.
Η Βουλγάρα ερευνήτρια δρ Σίλβια Ντίμοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια Ασφάλειας Κτηρίων και Ασφάλειας στο JRC είναι μεταξύ των συγγραφέων της έρευνας.