Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους προς το Ισραήλ – Θα υπάρξουν συνέπειες λέει το Τελ Αβίβ – Με νέα αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη


Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.


Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας.


Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

 

Νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από το Ιράν αναμενόταν να είναι ευρείας κλίμακας και κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφύγια σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ, τα οποία ενεργοποίησαν σειρήνες, προήλθαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν στον ιορδανικό εναέριο χώρο 

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων δόθηκε από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *