Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ: Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δυσχεραίνονται από τους κατεστραμμένους δρόμους και τις κατεστραμμένες υποδομές

29 Μαρτίου 2025, 19:45
Χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά

Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Μιανμάρ παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).


Ο σεισμός 7,7 βαθμών που έπληξε χθες τη χώρα κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο απολογισμός από τον σεισμό των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε χθες στη Μιανμάρ ανήλθε σε 1.644 νεκρούς και 3.408 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

Τουλάχιστον 139 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, 42 τραυματίστηκαν και 78 θεωρούνται αγνοούμενοι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό άρχισαν σήμερα να φθάνουν στη Μιανμάρ προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα για ανεύρεση επιζώντων από έναν σεισμό που σκότωσε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στη φτωχή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός των 7,7 βαθμών ταρακούνησε κτήρια και προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 30 ανθρώπους στα ερείπια, με 49 να αγνοούνται.

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.

“Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές”, ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ.

Ομάδα διασωστών από την Κίνα έφθασε στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις σκληρά πληγείσες πόλεις Μανταλάι και Ναϊπιτάου, την κτισμένη επί τούτου πρωτεύουσα της χώρας, όπου τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών έχουν υποστεί ζημιές.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα»

Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει”, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.

Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του — αλλά στο τέλος τα παράτησε.

“Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια”, δήλωσε στο Ρόιτερς, ξεσπώντας σε κλάματα. “Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα”.

Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.

Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, “οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα”, είπε.

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

“Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους”, δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.


“Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο”, είπε. “Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω”.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κομισιόν: «Παγώνει» αναλογικά του δασμούς προς τις ΗΠΑ για 90 ημέρες

«Ενώ ολοκληρώνουμε την υιοθέτηση των αντίμετρων της ΕΕ που έλαβαν

JPMorgan – Τζ. Ντάιμον: «H Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία, υπό την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού πολιτικού ηγέτη»

Ο επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού JP Morgan Chase Τζέιμι

«Ανάσα» στις αγορές μετά το «πάγωμα» των δασμών από τον Τραμπ 

Ανεβαίνουν οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση

Φον ντερ Λάιεν: Η απόφαση Τραμπ σημαντικό βήμα για σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζει

Καμπανάκι από την Κίνα: Προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας

Η Κίνα προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η επιβολή δασμών