Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία πρόκειται να υπογράψουν μια προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας πολιτικής χρήσης της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ την Κυριακή (13/4) στο Ριάντ, αναφέρει το Reuters.
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο Ράιτ είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε «κοινό δρόμο» προς μια συμφωνία για συνεργασία για την ανάπτυξη πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας του βασιλείου. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ράιτ στη Σαουδική Αραβία ως γραμματέας, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στις χώρες του Κόλπου που παράγουν ενέργεια.
«Για να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας εδώ, τύπου 123 (…) υπάρχουν πολλοί τρόποι να δομηθεί μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται τόσο στους Σαουδικούς όσο και στους Αμερικανικούς στόχους», είπε ο Ράιτ.
Η αποκαλούμενη συμφωνία 123 αναφέρεται στην Ενότητα 123 του Νόμου Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ του 1954, η οποία είναι υποχρεωτική για την αμερικανική κυβέρνηση και τις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με φορείς της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας.
Η συμφωνία απαιτεί συμμόρφωση με εννέα αυστηρά κριτήρια μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τη χρήση τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς ή τη μεταφορά ευαίσθητων υλικών σε άλλα κράτη.
Σύμφωνα με τον Ράιτ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί τις απαιτήσεις που επιβάλλει η αμερικανική νομοθεσία. Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες για αυτή τη συνεργασία ήταν δύσκολες, καθώς η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία που θα απέκλειε την πιθανότητα εμπλουτισμού ουρανίου ή επανεπεξεργασίας αναλωμένου καυσίμου, δύο διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επανειλημμένα πει ότι εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο, η Σαουδική Αραβία θα κάνει το ίδιο, μια στάση που έχει εγείρει βαθιές ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών του ελέγχου των εξοπλισμών και ορισμένων μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για μια πιθανή μη στρατιωτική πυρηνική συμφωνία με το σαουδαραβικό βασίλειο.
Ο Ράιτ δεν ανέφερε στις δηλώσεις του μια πιθανή ευρύτερη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, στόχος που επιδίωκε προηγουμένως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία στόχευε σε μια συνολική συμφωνία που περιελάμβανε πυρηνική συνεργασία, εγγυήσεις ασφαλείας και την ελπίδα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, στοχεύει να αναπτύξει σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, ως μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου Vision 2030 που ξεκίνησε ο διάδοχος του θρόνου. Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση.