Το πιο ακανθώδες ζήτημα, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία — με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να αντιτίθεται σταθερά σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας, ενώ επί δύο εβδομάδες «προσπαθούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια η Ευρώπη να καλύψει το κενό που άφησε η αμερικανική διακοπή της βοήθειας στο Κίεβο».
Οι κανόνες που απαιτούν ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρακάμφθηκαν αφού η απόφαση για την Ουκρανία εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες 26 χώρες και προσαρτήθηκε στα άλλα ψηφίσματα, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα. Αυτή η τακτική φαίνεται να λειτουργεί και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ξανά, ανέφεραν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico.
«Η δήλωση για την Ουκρανία θα εκδοθεί εκ μέρους των 26», είπε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ συμπληρώνοντας: «Αυτή είναι η νέα κανονικότητα και είναι χρήσιμη όταν πρόκειται για πολιτικές προθέσεις αν και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα. Ο στόχος πρέπει πάντα να είναι να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα των 27, αλλά αν δεν είναι δυνατό, θα προχωράμε με 26».
«Ο Ορμπάν επέλεξε την απομόνωση και έναν δρόμο ανελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στο προφανές συμφέρον της ΕΕ και, στην πραγματικότητα, της Ουγγαρίας. Του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες και τις απέρριψε», σύμφωνα μ άλλη διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας: «Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να διαπραγματευτεί κανείς με ένα άτομο που βλέπει τα πράγματα 180 μοίρες διαφορετικά. Αν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα, πηγαίνοντας μόνος του, δεν νομίζω ότι πολλοί θα προσπαθούσαν να τον σταματήσουν».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξασφάλισαν την υποστήριξη του Σλοβάκου Ρόμπερτ Φίκο, που την τελευταία στιγμή δεν ένωσε τις δυνάμεις του με την Ουγγαρία και συμφώνησε για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων. Τελικά όμως, η εφαρμογή της απόφασης από την ΕΕ εξακολουθεί να απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Politico.