Παγκόσμιο ψηφιακό blackout: Εν μέσω χάους οι προσπάθειες να επανέλθουν τα συστήματα


Με ενημέρωσή της η Microsoft ανακοίνωσε ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365. Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας τον πολυεθνικό γίγαντα κυβερνοασφάλεια Crowdstrike.


Ο επικεφαλής της Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της σε όλο τον πλανήτη σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις, με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της. Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», δήλωσε ο George Kurtz.

Πλέον, σιγά-σιγά, οι υπηρεσίες επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά τις τεράστιες διαταραχές νωρίτερα που έπληξαν -μεταξύ άλλων- τράπεζες, εμπορικά συστήματα και αεροπορικές εταιρείες.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι η υπηρεσία RNS έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί πλέον κανονικά.


Οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν επίσης σιγά-σιγά να τίθενται σε λειτουργία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χάος θα τελειώσει έτσι απλά. Οι επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις θα συνεχιστούν πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε ένα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο καλοκαιρινών ταξιδιών.

Εξάλλου, και η Microsoft είπε ότι, παρόλο που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα, οι επιπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Από το ψηφιακό χάος δεν γλίτωσαν πολλοί: πτήσεις και τρένα έμειναν καθηλωμένα, το σύστημα των νοσοκομείων στη Βρετανία έπεσε σε χάος, έκλεισαν καταστήματα, ακυρώθηκαν εισιτήρια ποδοσφαιρικών αγόνων, τράπεζες και κανάλια τηλεόρασης βγήκαν εκτός δικτύου.

Οι αρμόδιες Αρχές σε πολλές χώρες άρχισαν τις συσκέψεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το καταστροφικό πρόβλημα, που έκανε τα Windows να κλείσουν απότομα, κλείνοντας, παράλληλα, τερματικά σε αεροδρόμια της Βρετανίας, σε μια μέρα με μεγάλη κίνηση επιβατών.

Ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις, έκλεισαν καταστήματα, εκτός αέρα κανάλια

Στη Βρετανία, ασθενείς δεν μπορούσαν να πάνε στο ραντεβού τους, καθώς δεν λειτουργούσε το σύστημα που τα κανονίζει, ενώ οι επιβάτες των τρένων ενημερώθηκαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις.

Μάλιστα, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν σε διεθνές επίπεδο έφτασαν τις 1.000 και οι επιβάτες γέμισαν τους διαδρόμους αεροδρομίων, σε τεράστιες ουρές, σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην Αυστραλία έκλεισαν καταστήματα -ή δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, καθώς το σύστημα πληρωμών έπαψε να λειτουργεί-, ενώ σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ σταμάτησαν να λειτουργούν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Η Deutsche Bank είπε ότι είδε επιπτώσεις στην ερευνητική της πύλη από το μπλακ άουτ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές.

Τραπεζίτες από το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο έως το Ντουμπάι και τη Νότια Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακοπής, με συνέπεια ορισμένοι να μην μπορούν να συνδεθούν στα συστήματα υπολογιστών και άλλοι να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές.

Συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο ακύρωσαν διαδικασίες και κατέφυγαν στη χρήση χειρόγραφων αρχείων.

Τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Sky News και το CBBC, έμειναν εκτός αέρα σήμερα το πρωί, ενώ ποδοσφαιρικοί σύλλογοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσαν στους οπαδούς τους ότι θα πρέπει να καθυστερήσουν την κυκλοφορία των εισιτηρίων των αγώνων. Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Mercedes F1 δήλωσε ότι εργάζεται για να διορθώσει τυχόν προβλήματα πριν από τις δοκιμές για το GP Ουγγαρίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *