Παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή: Νέο λάδι στη φωτιά από Νετανιάχου: «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί» – Απειλεί η Χεζμπολάχ – Στο πλευρό της η Χαμάς


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τη νέα ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την μετωπική σύγκρουση του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ με φόντο τον Λίβανο.


Από την άλλη, νέο λάδι στη φωτιά στη Μέση Ανατολή έριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας σήμερα (22.9.24) ότι η Χεζμπολάχ θα «λάβει το μήνυμα» μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών.

«Τις τελευταίες ημέρες χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με μια σειρά επιθέσεων που δεν μπορούσε να φανταστεί», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία σε στόχους της Χεζμπολάχ τη νύχτα του Σαββάτου. Με την ισλαμική οργάνωση του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, να απαντά εκτοξεύοντας πάνω από 150 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

«Εάν η Χεζμπολάχ δεν πήρε το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα το λάβει», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους (εκτοπισμένους βόρειους) κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί (ρουκέτες) στους κατοίκους της, πυρά (ρουκετών) στις πόλεις της», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.


«Ούτε το κράτος του Ισραήλ μπορεί να το ανεχθεί», επισήμανε.

«Η Χεζμπολάχ αρχίσει να νιώθει τις δυνατότητές μας»

«Η Χεζμπολάχ αρχίζει να νιώθει μερικές από τις δυνατότητές μας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης μέχρι να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι στον βορρά που τις έχουν εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, ου εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», ανέφερε επίσης κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Δεκάδες αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν ξανά εντατικούς βομβαρδισμούς χθες Σάββατο στον νότιο Λίβανο, οχυρό της Χεζμπολά, την επομένη του βομβαρδισμού ο οποίος αποκεφάλισε επίλεκτη μονάδα του λιβανικού σιιτικού κινήματος, στοιχίζοντας συνολικά τη ζωή σε 45 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Για μια “ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος” με το Ισραήλ μιλά η Χεζμπολάχ – H Χαμάς στο πλευρό της

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως η οργάνωση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στη μάχη της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών, σε σχόλια που έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή που σκοτώθηκε σε ένα ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εκτιμά ότι η λιβανική Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν εωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *