ΟΗΕ: Ισραήλ και Χαμάς έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβανομένων της λιμοκτονίας και της σεξουαλικής βίας

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, επισημαίνεται στην πρώτη εις βάθος έρευνα του ΟΗΕ για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε.


Η έκθεση εξέτασε τις ενέργειες της Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τις οποίες περιέγραψε ως «πρωτόγνωρες σε κλίμακα στη σύγχρονη ιστορία για τους απανταχού Εβραίους».

Οι καταδικαστικές εκθέσεις που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, οι οποίες καλύπτουν γεγονότα μέχρι το τέλος του 2023, αναφέρουν ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου καθώς η πείνα, η αυθαίρετη κράτηση, η δολοφονία και ο ακρωτηριασμός «δεκάδων χιλιάδων παιδιών» συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντίθετα από τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν είναι απαραίτητο να έχουν στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, αλλά μπορεί να έχουν στόχο το σύνολο των αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν σεξουαλική βία και βασανιστήρια και επιτέθηκαν σκόπιμα σε πολίτες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, 200 και πλέον σελίδων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την άρνησή του να συνεργαστεί με την έρευνα, επικρίνοντας τον ΟΗΕ ότι «παρέλειψε τις συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ενώ κατήγγειλε τις “εξωφρενικές και αποτρόπαιες προσπάθειες της έκθεσης να δημιουργήσει μια ψευδή ισοδυναμία μεταξύ στρατιωτών του IDF και τρομοκρατών της Χαμάς.


Σε απάντηση στην έκθεση, η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ την Τετάρτη κατηγόρησε την αποστολή διερεύνησης ότι «προσπάθησε να δικαιολογήσει» τις ενέργειες της Χαμάς.


 

Οι ισραηλινές δυνάμεις προκαλούν τη «μέγιστη ζημιά»

«Οι δυνάμεις του Ισραήλ στόχευαν να προκαλέσουν τη «μέγιστη ζημιά» κάτι που οδήγησε σε συγκλονιστικό αριθμό νεκρών σ και καταστροφή υποδομών στη Γάζα», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η σκόπιμη χρήση βαρέως οπλισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά σκόπιμη και άμεση επίθεση στον άμαχο πληθυσμό, πλήττοντας ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά», ανέφερε η Επιτροπή.

Αναφέρθηκε επίσης σε ρεπορτάζ του CNN που διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν μη τηλεκταυθυνόμενα, που σημαίνει ότι ήταν λιγότερο ακριβή και αποτελούσαν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα.


Η επιτροπή είπε ότι τα ευρήματά της βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, ιατροδικαστικές αναλύσεις, δορυφορικές εικόνες και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για αρκετούς κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Πηγή: CNN

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *