Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία


Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) στην Άγκυρα ανέλαβε η οργάνωση «Τάγμα των Αθανάτων», παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε η ένοπλη πτέρυγα της κουρδικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram, η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από αυτόνομη ομάδα μαχητών. Η επίθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε αιχμηρές δηλώσεις για τον ρόλο εξωτερικών δυνάμεων και για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών «Είναι γνωστό ότι η Αμερική χρησιμοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ».


Η ευθύνη της επίθεσης

Η οργάνωση του PKK υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στη σφαγή χιλιάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και γυναικών και παιδιών, από όπλα που παράγει η TAI. Η κουρδική πλευρά θεωρεί ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την αμυντική της βιομηχανία για να πλήττει αμάχους, κυρίως στην περιοχή του Κουρδιστάν, και γι’ αυτό ανέλαβε αυτήν την ενέργεια ως πράξη αντιποίνων.

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Μιλώντας σε έκθεση αμυντικού υλικού στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποκρούσει όλες τις συνωμοσίες που εξυφαίνονται εις βάρος της, αφήνοντας αιχμές ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία είναι πιο μεγάλη και πιο ισχυρή όχι μόνο από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και από τις ιμπεριαλιστικές συμμορίες που εξαπέλυσαν αυτά τα δολοφονικά δίκτυα εναντίον μας.»


Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ

Κατά την επιστροφή του από το Καζάν της Ρωσίας, ο Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας ότι αυτές στηρίζουν τις κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, τις οποίες η Άγκυρα ταυτίζει με το PKK. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι δράστες της επίθεσης στην TAI διείσδυσαν στην Τουρκία από τη Συρία, ενισχύοντας τη θεωρία του περί εξωτερικής παρέμβασης. «Είναι γνωστό ότι η Αμερική χρησιμοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συζητήσεις με τον Πούτιν

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τις σχέσεις Άγκυρας – Δαμασκού, ζητώντας του να μεσολαβήσει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία για σταθεροποίηση της περιοχής, ενώ η συνεργασία με τη Ρωσία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις διπλωματικές εξελίξεις.

Επιδρομές κατά κουρδικών στόχων

Μετά την επίθεση στην TAI, οι επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά κουρδικών στόχων συνεχίζονται αδιάκοπα. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έχουν πληγεί τουλάχιστον 120 στόχοι στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, ενώ η κατάσταση στη μεθόριο παραμένει τεταμένη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *