Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Αυξάνεται η πίεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που την προμήθευσε η Δύση για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.


Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα σημείωσαν ότι ήταν ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για κλιμάκωση όπως αναφέρεει το ertnews.gr.

Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες», ειδικά για τις «μικρές χώρες» στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα θα «προσαρμοστεί και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πεδίου μάχης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι παρόλο που η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, “αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας”.


Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες φονικών επιθέσεων, που συχνά εξαπολύει η Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.


Η δήλωση του Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο άμεσα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Η στάση των χωρών στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

Κάποιοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού, αναφέρει το BBC.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει πλήγμα στόχων σε ρωσικό έδαφος», είπε.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Έντονη αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία αντέδρασε με οργή στην προοπτική χρήσης δυτικών όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

«Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τυχόν χτυπήματα εντός του εδάφους της χώρας του θα βαρύνει τους δυτικούς προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, χωρίς να το έχει δηλώσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Baiba Braze, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα “χωρίς όρους” στην Ουκρανία, αλλά ότι “δεν ειπώθηκαν όλα” ανοιχτά.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία χιλιάδες αμυντικά όπλα, τανκς και συστήματα αεράμυνας. Από τον Απρίλιο, έχουν επίσης στείλει στην Ουκρανία την έκδοση πυραύλων ATACMS με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία μπορεί να ταξιδέψει έως και 300 χιλιόμετρα.

Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε στόχους όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να πλήξουν ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην πόλη Όρσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *