Ντ. Μεντβέντεφ: «Δεν μπλοφάρουμε» όταν μιλάμε για τα πυρηνικά – Πιθανός ο γενικευμένος πόλεμος με τη Δύση

Η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ είπε ακόμη ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.


Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι “κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο”.

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την χθεσινή δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Ο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία για χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά όμως κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει.

«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για σκοπούς αντεπίθεσης»… Ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις «να μπορούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», ανέφερε στο Politico ο αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει» η στάση της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά την άδεια για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.


Το δημοσίευμα του Politico δεν διευκρινίζει πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους.


Όρμπαν: Το ΝΑΤΟ πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο κάθε εβδομάδα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παρομοίασε σήμερα τα σχέδια του NATO για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία με την προσπάθεια ενός πυροσβέστη να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο.

Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τη Μόσχα, διαφωνεί με τις δυτικές χώρες για την υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα πριν από πάνω από δύο χρόνια.

Το NATO “πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο” κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Ορμπάν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι “έχει έρθει η ώρα” τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.


Την ώρα που οι Ουκρανοί ηγέτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που της παρέχουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του NATO, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη έχει χαρακτηρίσει “τρελή αποστολή”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να μπλοκάρει μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ έβραζε η ένταση με τη Βουδαπέστη στη διάρκεια συνάντησης.

Ο Ορμπάν δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και με το να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία είναι “ανησυχητικές” και φέρνουν το NATO πιο κοντά σε έναν πόλεμο.

Μια αποστολή του NATO στην Ουκρανία θα δημιουργήσει τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου αντί να προστατεύσει τα κράτη μέλη της συμμαχίας, υπογράμμισε ο Ορμπάν.

“Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο”, δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το NATO επιδεινώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία –υιοθετήθηκε εν τέλει από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο– και επίσης όσον αφορά τις θερμές σχέσεις του εθνικιστή Ορμπάν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *