Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζουν την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, ένα σχέδιο που προκαλεί ανησυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς φοβούνται ότι θα ενθαρρύνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Οι μονάδες που εξετάζονται για απόσυρση αποτελούν μέρος των 20.000 στρατευμάτων που η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε το 2022 για ενίσχυση της άμυνας χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Οι αριθμοί βρίσκονται ακόμη σε συζήτηση, αλλά το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απόσυρση έως και του μισού από τους στρατιώτες που έστειλε ο Μπάιντεν.
Οι εσωτερικές συζητήσεις για τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία και την Πολωνία έρχονται σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία.
Οι έξι αξιωματούχοι (όλοι τους ανώνυμα) ανέφεραν λεπτομέρειες του σχεδίου που δεν είχαν δημοσιευτεί μέχρι τώρα. Εάν το Πεντάγωνο εγκρίνει την πρόταση, θα ενισχυθούν οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τους παραδοσιακούς τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι βλέπουν τη Ρωσία ως αυξανόμενο κίνδυνο, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Οι Ρώσοι θα ερμήνευαν μια μείωση των αμερικανικών δυνάμεων ως αποδυνάμωση της αποτροπής και θα αυξάνονταν η τάση τους για ανάμιξη σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Σεθ Τζόουνς, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στρατιωτικά στην Κίνα και σε άλλες προτεραιότητες.
Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως υπουργός Άμυνας, ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ότι «οι σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες εμποδίζουν τις ΗΠΑ να εστιάσουν πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης». Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια των νότιων συνόρων τους και στην αντιμετώπιση της Κίνας, είπε ο Χέγκσεθ.
Ο Έλμπριτζ Κόλμπι, τον οποίο η Γερουσία αναμένεται να επιβεβαιώσει σύντομα ως τον κορυφαίο στρατηγικό σύμβουλο του Πενταγώνου (και τρίτο σε ιεραρχία αξιωματούχο), έχει ζητήσει μεγαλύτερη εστίαση στην Κίνα. Ο Κόλμπι έχει υποστηρίξει εναντίον της κατανομής περισσότερων πόρων στην Ουκρανία και υπέρ μείωσης των στρατευμάτων στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από την Κίνα.
Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ (Ρεπουμπλικανός, Μισισίπι), πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, φαίνεται να επικρίνει αυτή την προσέγγιση. «Υπάρχουν όσοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε δραστικά την στρατιωτική μας παρουσία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γουίκερ σε ακρόαση την Πέμπτη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
«Ανησυχώ για αυτές τις βαθιά παραπλανητικές και επικίνδυνες απόψεις που κρατούν ορισμένοι μεσαίου επιπέδου γραφειοκράτες στο Υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε, χωρίς να ονομάσει συγκεκριμένους. «Εργάζονται για μια αμερικανική υποχώρηση από την Ευρώπη, συχνά χωρίς συντονισμό με τον υπουργό Άμυνας».