ΝΑΤΟ: Ο Γιοχάνις αποσύρει την υποψηφιότητά του για γενικός γραμματέας – Ανοιχτός ο δρόμος για τον Μαρκ Ρούτε

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε σήμερα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το ρουμανικό ανώτατο αμυντικό συμβούλιο θα στηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για επικεφαλής της Συμμαχίας.


Παράλληλα, το ρουμάνικο ανώτατο αμυντικό συμβούλιο αποφάσισε να δωρίσει στην Ουκρανία ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot της χώρας, αλλά υπό τον όρο διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους για την αντικατάστασή τους με παρόμοιο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Όσον αφορά τον επί σειρά ετών πρωθυπουργό της Ολλανδίας, ο Μαρκ Ρούτε φαίνεται πως ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και να αναλάβει χρέη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς και τα 32 μέλη της συμμαχίας φέρεται να συμφώνησαν σε αυτό.

Όπως μεταδίδει το Politico, μετά τις εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε την Πέμπτη, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Γιοχάνις είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.


Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, τα δύο τρίτα των εταίρων του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Ρούτε.


Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή της Ουκρανίας στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.

Η επιβεβαίωση του Μαρκ Ρούτε σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *