Μάικ Πομπέο: Έριξε καρφιά κατά Τουρκίας και Ερντογάν για τη Μονή Χώρας: «Μακάρι η Τουρκία να εκλέξει κάποτε πρόεδρο που θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες»

Ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο ήταν εκ των βασικών ομιλητών σήμερα στη δεύτερη ημέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία στο Ζάππειο απ΄ όπου έριξε καρφιά κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Όπως αναφέρει το orthodoxtimes.gr. ο Μάικ Πομπέο άσκησε κριτική στην Τουρκία με αφορμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί,

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ προλόγισε ο Τζον Κατσιματίδης, o oποίος ανέφερε ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν σταθούν δυναμικά, δεν θα υπάρχει Ευρώπη»

«Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και με το Ιράν και αυτό αποτελεί ένα τρομερό πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να επιβιώσει, ώστε να επιβιώσει ο υπόλοιπος ελεύθερος κόσμος» είπε ο κ. Κατσιματίδης.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του με την ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, ενώ εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».


Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».


Στη συνέχεια, αφηγήθηκε ένα περιστατικό, όταν υπήρχε διαφωνία στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για να μην εκδοθεί κάποια ανακοίνωση για το θέμα. «”Μάικ, δεν είναι δική μας υπόθεση, είναι εσωτερικό εκκλησιαστικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”. Αλλά όχι. Η Αμερική είχε υποχρέωση να το κάνει».

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τόνισε πως «αυτόν το μήνα ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση, που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη. Είναι ένα ιερό μέρος, ένα ιστορικό μέρος, ένα μοναδικό μνημείο της Ουνέσκο. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό».

Πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση, και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ο ίδιος πρόκληση. Ελπίζω ότι, κάποια στιγμή, ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει Αρχές -πρόεδρο και δημάρχους στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη- που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *